Gedeelte buitengebied 'op slot'

31 juli 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeenteraad heeft ingestemd met het aanhoudingsbesluit Wet geurhinder en veehouderij. Dit besluit geldt voor het gebied rond recreatiecentra Klein Ruwinkel, De Lucht en het gebied rond de dorpskern. In totaal vallen 17 van de 53 bedrijven onder dit besluit. Ze mogen het komende jaar niet of onder strenge voorwaarden uitbreiden.

Het aanhoudingsbesluit is een jaar geldig. Binnen die periode moet de gemeente Scherpenzeel aangeven welke geurnormen zij voor deze gebieden wil laten gelden. De voorwaarden worden op dit moment onderzocht samen met mensen van de universiteit van Wageningen. Als het niet lukt een eigen plan voor die periode rond te krijgen, vervalt het aanhoudingsbesluit en gaan de landelijke regels gelden. ,,Dan hebben we iets niet goed gedaan'', constateerde wethouder Han de Ridder. ,,Dat zal dus niet gebeuren.''

Tonnis van Dijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie, maakte zich echter zorgen. ,,We zetten een gedeelte van het buitengebied nu voor een jaar op slot.'' Dat vond De Ridder een nare term, maar hij moest wel toegeven dat dat wel een goede samenvatting van de situatie was.

advertentie
advertentie