Verbod op veevervoer

5 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag besloten tot een verzamel- en een vervoersverbod voor evenhoevigen (schapen, geiten, runderen en varkens).

Vanaf zaterdag 14.30 uur is het verboden om schapen, geiten, runderen en varkens te vervoeren of bij elkaar te brengen. Dit geldt ook voor jaarmarkten en braderieën waar dieren aanwezig zijn. Verburg heeft deze maatregel genomen omdat er op een rundveebedrijf in Guildford in het Verenigd Koninkrijk mond- en klauwzeer (MKZ) is vastgesteld. Alleen vervoer van dieren die van een veehouderij rechtstreeks naar de slacht gaan, is toegestaan.

Verder moeten alle veewagens afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk (VK) op een erkende wasplaats in Nederland extra gereinigd en ontsmet worden, ook al zijn zij in het VKgereinigd en ontsmet. Dat geldt ook voor vervoermiddelen voor paardachtigen.

Het ministerie adviseert reizigers om in het Verenigd Koninkrijk geen boerderijen te bezoeken. Verder is het verboden om dieren of etenswaren van dierlijke oorsprong mee te nemen uit het VK.

De Algemene Inspectiedienst (AID) controleert op de naleving.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen- en geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren (antilopen) kunnen ziek worden door het virus. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen.

advertentie
advertentie