Sfeervolle oogstdag

13 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het was echt ouderwets oogstweer afgelopen zaterdag; de zon scheen en er was bijna geen wolkje in de lucht. Weersomstandigheden die de Stichting Behoud Oude Werktuigen met gejuich begroette, want zij organiseerde voor de 13e keer op rij een nostalgische oogstdag op landgoed Den Treek. Een groot aantal oude machines werden, samen met de paarden, van stal gehaald om de moderne bezoekers van dit evenement terug te voeren in grootvaders tijd.

Dertien jaar geleden begonnen ze heel voorzichtig. ,,De allereerste keer hebben we een feestje voor onszelf gebouwd", vertelt Gijs Apeldoorn, secretaris van de stichting. ,,En toen dat lukte, hebben we er een jaar later meer ruchtbaarheid aan gegeven." In de beginperiode bestond het publiek van de oogstdag voor het merendeel uit boeren en oud-boeren die het feest van herkenning kwamen vieren. Nu in 2007 word de dag vooral door toeristen bezocht. Van Apeldoorn: ,,De boeren zelf, houden het zolangzamerhand wel voor gezien, maar het is mooi om te zien dat er wel steeds meer toeristen op de oogstdag komen."

Ook de oogstdag zelf is, in de loop van de jaren, uitgegroeid tot een waar event. Natuurlijk is er nog altijd het oogsten van de rogge, met behulp van twee fjordenpaarden, het binden van de schoven en zetten van die schoven op hokken door de oud-agrariërs. Maar er is meer: een zenuwachtig tweespan is aan het ploegen. Kinderen zoeken, de na het rooien achtergebleven, aardappelen van het land en allerlei boerenkarren, voortgetrokken door diverse maten paarden en pony's omlijsten de activiteiten.

advertentie
advertentie