Iedereen tot z'n achttiende naar school

27 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Op 1 augustus 2007 veranderde de Leerplichtwet. Vanaf die datum moet iedereen tot zijn achttiende verjaardag naar school. Dit kan ook in de vorm van een combinatie van leren en werken. Leren en werken moet wel gedurende vijf dagen per week plaats vinden en gericht zijn op het behalen van een diploma.

Onder de oude Leerplichtwet moesten jongeren van 16 en 17 jaar minimaal twee dagen per week naar school. Jongeren die gedurende het schooljaar 18 jaar werden, waren al niet meer leerplichtig. In de praktijk blijken juist deze leerlingen vaker de school te verlaten zonder een diploma.

Het kabinet wil dat veel meer jongeren een diploma halen waar ze op de arbeidsmarkt ook echt wat mee kunnen. Dat betekent een diploma op MBO niveau 2, of een HAVO of VWO diploma. Zo'n diploma noemen we ook wel een startkwalificatie. Door jongeren te verplichten om tot hun 18de verjaardag onderwijs te volgen, hoopt het kabinet dat 19.000 kinderen per jaar meer dan nu zo'n startkwalificatie gaan halen. Wie vóór zijn 18de verjaardag een startkwalificatie gehaald heeft, hoeft niet meer (verplicht) naar school (maar doorleren mag natuurlijk wel!)

De nieuwe Leerplichtwet geldt voor alle jongeren die op 31 juli 2007 16 jaar of jonger zijn. Voor leerlingen die nu 17 jaar zijn of dat nog worden voor 1 augustus, geldt een overgangsregeling, dat wil zeggen dat voor hen de regels van de oude Leerplichtwet blijven gelden.

Voor leerlingen in het praktijkonderwijs of voor leerlingen die een speciale school bezoeken voor zeer moeilijk lerende kinderen gelden andere regels. Deze leerlingen lukt het meestal niet een startkwalificatie te behalen. Daarom geldt die verplichting voor hen ook niet.

Wie meer wil weten over de leerplicht of over de nieuwe wet, kan bellen met de leerplichtambtenaar van de gemeente Scherpenzeel, mevrouw G. Beukhof, te bereiken via telefoonnummer (033) 457 33 85, of de secretaresse leerplicht, mevrouw C. Eskes, op telefoonnummer (033) 457 33 93.

advertentie
advertentie