ViP is een ruïne

Nieuws

SCHERPENZEEL - De toekomst van het samenwerkingsverband Vallei in Perspectief (ViP) is uitermate onzeker. Barneveld heeft zich teruggetrokken uit drie grote projecten, omdat de kosten te hoog en de baten te klein zijn. Op 2 oktober spreken Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Barneveld, Nijkerk en Leusden over de ontstane situatie. Dan moet ook duidelijk worden hoe het verder gaat met het ViP. In de projecten zitten veel tijd en geld.

Gemeenten zoeken op steeds grotere schaal samenwerking met elkaar. Zo kunnen ze kosten besparen, efficienter taken uitvoeren en gezamenlijk beleid maken. Bovendien is het mogelijk om samen ambtenaren in volledige dienst te nemen. Op papier klinkt zo samenwerking goed, maar in de praktijk blijken er problemen te zijn. In het geval van het ViP zijn er zes gemeenteraden die hun mening over het beleid moeten geven. Men zegt dat bij zulke samenwerkingsverbanen ongeveer negentig procent van de tijd in vergaderingen zit en tien procent in de uitvoering. Bovendien kunnen gemeenten het samenwerkingsverband op elk gewenst moment opzeggen.

Het ViP heeft in de loop van de tijd eigenlijk nooit goed gewerkt. In het voorjaar hebben de betrokken gemeenten afgesproken dat ze nog eens zouden nadenken over de toekomst van het ViP. Barneveld, de grootste partner en de voornaamste contribuant, besloot daarop zich terug te trekken uit de drie gezamenlijke projecten, sociale zaken, ICT en de inning van WOZ-gelden. Hierdoor lopen de kosten van de andere gemeenten op en gaat hun opbrengst achteruit.

advertentie