Ingezonden

Nieuws

Hengelen is schadelijk voor vissen

Wij lazen uw krant van 20 september met daarin: “Hsv Renswoude beste club van Nederland”

HSV Renswoude is dus Nederlands kampioen. Tijdens de huldiging werd zelfs het Wilhelmus gespeeld!

Wat jammer dat ons Volkslied zo wordt misbruikt!

En wat jammer dat de kranten zo lovend schrijven over iets wat zó schadelijk is voor de betrokken dieren! Vissen zijn er niet voor om met haken gevangen te worden, alleen maar omdat mensen het LEUK vinden.

Voor wie het NIET leuk is, dat zijn de betrokken vissen. Vissen zijn dieren met gevoel en bewustzijn, zij kunnen lijden door pijn, angst en stress. Dat is reeds in 1986 bewezen door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Utrecht. Het is erg jammer dat de journalisten nooit eens schrijven over het vele dierenleed dat het hengelen veroorzaakt.

Hengelen is een schadelijke en stressvolle aangelegenheid voor de vissen. Anders dan veel mensen denken, zijn zij dieren met gevoel en bewustzijn, die kunnen lijden door pijn, angst en stress. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren met de zelfde zintuigen als de mens.

Zij communiceren met elkaar via bewegingen, geluiden, kleur- en lichtsignalen, terwijl zij met hun extra zintuig, de zijlijn, die aan weerskanten van het lichaam loopt, minieme bewegingen in het water kunnen waarnemen. Reeds in 1986 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Utrecht bewezen dat vissen dieren zijn met gevoel en bewustzijn en dat zij dientengevolge kunnen lijden door pijn, angst en stress. Het recente onderzoek van de Universiteit van Edinburgh en van het Roslininstituut is een aanvulling hierop, doordat het de pijnreceptoren rond de bek en op de kop van de vis aantoont en precies lokaliseert. Bij de regenboogforel zijn dat er 58. De zenuwbanen die de pijn veroorzaken, zijn er dus!

Bij het hengelen bijt de vis in een scherpe haak, dit veroorzaakt pijn en stress, daarna wordt hij gedrild, het dier wordt aan de haak naar de kant getrokken, wat extra pijn en stress oplevert.

Hij wordt uit het water, zijn element waar hij kan ademen, gehaald, en komt terecht in de lucht, waar hij niet kan ademen. Stress en angst!

Het onthaken is nog extra pijnlijk, en zeker als het door kinderen gebeurt, onder andere door de weerhaak. De vissen gaan terug het water in, gewond en gestresst. Ze hebben pijn, verwondingen en de schrik van hun leven.

Men kan met volwassenen en kinderen zeer veel leuke, sportieve en interessante dingen doen, die geen dierenleed veroorzaken. Ook in, bij of op het water, zwemmen, roeien, kanoën en meer. Ook voor natuurbeleving is geen hengel nodig. Men kan van de natuur genieten, zonder daar dieren de dupe van te laten zijn.

Vissen kunnen op geen enkele manier protesteren, ze kunnen niet schreeuwen, ze kunnen ook hun belagers niet krabben of bijten, ze zien er ook niet "lief"of "schattig" uit. Dit mag geen reden zijn om de vissen kwaad te doen door ze pijn, angst en stress te bezorgen.

Wij verzoeken u dringend, geen reclame meer te maken voor het hengelen, door het niet voor te stellen als leuk en stoer en “sport”.

Als vissen konden schreeuwen, dan zouden er veel minder hengelaars zijn. Wij zouden het op prijs stellen, als u deze brief zou plaatsen in uw krant. Bij voorbaat hartelijk dank!

M.M. Santen, secretaris Stichting Vissenbescherming, Postbus 26, 2100 AA Heemstede.

advertentie