Liberamente in het Huis in de Wei

12 november 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - In zorg- wooncentrum het Huis in de Wei treden regelmatig koren en muziekgroepen op. Kamerorkest Liberamente verzorgde een concert. In 1989 kwam dit kamerorkest tot stand als barokorkest met de naam “De Fliertspelers”. Inmiddels is het barokorkest een kamerorkest geworden met een echte dirigent en de naam is niet meer gekoppeld aan het buurtschap De Fliert. “De Fliertspelers” wordt in 2001 “Liberamente”, wat in de muziek “ongedwongen” betekent. De naam geeft precies de sfeer aan waarop de leden musiceren.

De muzikanten van Liberamente komen eens per twee weken bij elkaar om muziek te maken onder leiding van dirigent Ad van Vliet. Het orkest bestaat uit een pianist, drie cellisten en tien violisten die de eerste, tweede en altvioolpartijen spelen. Verder zijn er twee hoboïsten, twee dwarsfluiten en twee fagotten. Er is nog plaats voor nieuwe violisten.

Liberamente speelt gevarieerde muziek waaronder Bach, Händel, Telemann, Schubert, Heinichen en Endler. Leden kunnen titels van muziekstukken aandragen en de dirigent maakt, overleg met de leden, een keuze. Eén keer per anderhalf jaar geeft Liberamente een groot concert. Tussendoor treden zij op in diverse gelegenheden.

Zoals gebruikelijk vertelde dirigent Ad van Vliet voor het optreden iets over de samenstelling van het orkest en hij lichtte de muziekstukken steeds toe. Als eerste muziekwerk speelde Liberamente de “Eurovisie Tune”. De Eurovisietune kent iedereen van de T.V. maar niet iedereen weet dat deze tune oorspronkelijk een kerklied is van de componist Charpentier. Mooi klonk de symfonie no. 6 deel 1 en 3 van J. Haydn. Het eerste deel gaat over het opgaan van de zon, begint heel verstild en wordt steeds uitbundiger en in deel 3 is er een prachtige stralende dag aangebroken. De St. Anthony Chorale van Haydn, bewerkt door Brahms kreeg ook veel waardering.

Liberamente speelde nog werken van J. S. Bach, W.A. Mozart, J.C. Pez en de Carmen Fantasy, een vrolijk deel uit de opera Carmen van G. Bizet was het slotstuk. ,,We hebben het een erg leuke avond gevonden omdat we een aandachtig publiek hadden”, vertelde een muzikante.

Mevrouw J. van de Berg – van Doorn introduceerde Liberamente en bedankte de muzikanten op een gezellige manier voor deze fijne avond. Op 7 maart geeft Liberamente een uitvoering in Renswoude. Informatie over dit kamerorkest en aanmelden van nieuwe violisten via telefoon 033-277 3368 of telefoon 0318-61 4328.

advertentie
advertentie