Onduidelijkheid troef rond Kulturhus

21 december 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Wethouder Jan van Kampen van het CDA heeft donderdagavond een motie van wantrouwen overleefd in de gemeenteraad. Teun van de Weert van DS/PvdA diende de motie in, omdat hij vond dat Van Kampen de raad onvoldoende geïnformeerd heeft over de gang van zaken rond het Kulturhus. Van de Weerd kreeg de steun van de SGP-fractie. Het CDA, de ChristenUnie en de VVD steunden de wethouder. Ze gaven hem echter wel de vermaning dat hij voortaan beter moet informeren.

,,Verwerpelijk'', noemde Johan Mulder van de SGP de houding van wethouder Van Kampen. ,,Dit klinkt zwaar, maar ik kan er geen ander woord voor vinden.'' Volgens Mulder geeft Van Kampen geen antwoorden op vragen van de gemeenteraadsleden en houdt hij essentiële informatie achter. ,,Dit raakt het hart van de relatie tussen raad en wethouder. Wij kunnen hem niet controleren of hij goed bezig is als wij geen informatie krijgen.''

De resultaten die wel bekend zijn zoals de stijging van de bouwkosten met 25 procent, noemde Mulder ,,verbijsterend''.

In anderhalf jaar zijn de bouwkosten van het Kulturhus opgelopen van 5 miljoen naar ongeveer 10 miljoen. Mulder kwam uit de losse pols zelfs op elf miljoen. ,,Dit gebouw is de hoofdprijs voor Scherpenzeel'', sneerde hij. Teun van de Weert baalde ervan dat de raad slecht geïnformeerd werd. ,,Maar we lezen de informatie wel in de krant'', mopperde hij.

De rest van de raad steunde Mulder en Van de Weert in hun kritiek dat er relevante antwoorden door de wethouder gegeven moesten worden.

Van Kampen gaat nu eerst proberen of het mogelijk is om het Kulturhus voor anderhalve miljoen zonder kwaliteitsverlies te laten bouwen. De aanbesteding voor de bouw is volgens de raad helemaal mislukt, omdat een gedeelte van de bouwprijs 25 procent hoger uitgevallen is. Ze wil halverwege januari volledige informatie over de gang van zaken.

Dan moet Van Kampen ook met oplossingen voor de voortgang van het project komen. Dat kan zijn dat hij de bouwprijs naar beneden heeft gekregen, maar ook een verkleining van het gebouw betekenen. Dan moet hij wel oppassen dat de exploitatie daar niet onder gaat lijden.

Diverse fracties twijfelden voor het eerst of het Kulturhus wel de juiste weg is. ,,Maar als we kiezen voor iets anders hebben we nog steeds geen sporthal''', merkte Gerrit Dijkstra van de VVD op. ,,Renovatie is ook niet goedkoop'', somberde Wout van de Kleut van de ChristenUnie. In de gelederen van de gemeenteraad is echter wel stevig twijfel geslopen over de bouw van het Kulturhus. ,,Ik zal met realistische plannen komen'', beloofde Van Kampen. ,,U zegt dus dat wat u tot nu toe deed niet realistisch was'', constateerde Mulder nuchter. Van Kampen verwierp de kritiek. ,,Ik wil u wel informeren, als de informatie nog niet helder is, dan heeft het geen zin om die aan u door te geven.''

advertentie
advertentie