Onderzoek naar Grebbelinie

21 december 2007 om 00:00 Nieuws

REGIO - De VVD heeft tijdens de algemene beschouwing in de provincie Utrecht gevraagd om aanleg van een compartimenteringskering achter de Grebbedijk (bovenstrooms bij Veenendaal). Hiermee zal het overstromingsrisico bij een dijkdoorbraak voor Veenendaal en Amersfoort aanzienlijk beperkt worden.

Een doorbraak van de Grebbedijk (Nederrijn) zal in een zeer omvangrijke overstroming van de Gelderse Vallei resulteren. Hierbij zullen in de provincie Utrecht met name Veenendaal en Amersfoort onder water komen te staan. Dit zal leiden tot grote materiële en immateriële schade. Berekeningen laten in ieder geval een economische schade van circa 10 miljard EURO zien.

,,Natuurlijk is het van belang om alles op alles te zetten om klimaatverandering af te wenden, maar dit ontslaat ons niet van de plicht toch te anticiperen op mogelijke gevolgen", aldus David van den Burg, fractievoorzitter van de VVD Statenfractie.

Dit verzoek is als amendement op de begroting voor 2008 ingediend en aanvaard. Met dit amendement heeft de VVD een verkennend onderzoek en € 400.000,00 afgedwongen voor dit onderwerp.

advertentie
advertentie