Gewonde zwaan gered

2 maart 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – In de vijver langs de Industrielaan vestigde zich een trots mannetjes zwaan. Af en toe trekt hij naar een vijver in de buurt doch de vijver langs de Industrielaan beschouwt hij als zijn territorium.

Deze prachtige watervogel was dan ook zeer verbolgen toen een soortgenoot domicilie koos in zijn vijver. Een gewonde zwaan zocht een rustplaats en koos uitgerekend deze vijver. Bijna de hele dag sliep het kneusje op het droge, maar voor voedsel is het noodzakelijk om het water in te gaan. Dat lukte met moeite. Eenmaal in het water ging de fraaie nek snel het water in naar allerlei lekkers. Helaas, deze foerageeractiviteit bleek steeds van korte duur omdat de eerste bewoner van de vijver met opgestoken vleugels met grote snelheid kwam aanzwemmen. Een imponerend gezicht, maar voor het kneusje een bedreiging. Hij probeerde dan ook zo snel mogelijk weer op de kant te komen.

Een meelevend aanwonende vroeg de Dierenambulance Woudenberg om hulp. Vrijwilligers Marjan van Dompseler en Marion Allessie kwamen. Het lukte het niet de zwaan in een net te vangen, dapper trok Marjan lieslaarzen aan en stapte in de vijver voor hulp, in de veronderstelling dat het zo zou lukken het dier te vangen. Helaas, de vijver is op dit punt diep, het water stroomde in de lieslaars van Marjan. De reddingspoging werd even geschorst.

In de middag uren kwamen de medewerkers van de Dierenambulance terug, nu met versterking van Dirk van Egdom. Besloten werd tot een andere tactiek, men liet de zwaan zo lang heen en weer zwemmen in het stukje vijver dat hem toegestaan was door “de heer en meester van deze vijver” tot hij uitgeput was. Eenmaal op de wal was het een fluitje van een cent om een deken over de zwaan te werpen en hem zo op te pakken.

advertentie
advertentie