Bezoek Verkeerstuin goede generale voor examen

Nieuws

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE/WOUDENBERG - Ruim 360 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen in Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude brachten maandag 3, dinsdag 4 en donderdag 6 maart een bezoek aan de Verkeerstuin in Utrecht.

Even leek het er op dat de traditie van een bezoek aan de verkeerstuin doorbroken zou gaan worden. Een beleidswijziging bij de gemeente Utrecht en de politie van Utrecht maakte dat er vanaf 2008 kleinere groepen tegelijk in de tuin les kunnen krijgen. Maar bovenal dreigde de prijs per leerling fors omhoog te gaan. Dat laatste was uiteindelijk voor 2008 nog niet het geval. Maar, doordat er nu wel met kleinere groepen gewerkt werd, waren de oorspronkelijke twee dagen niet meer toereikend. Dat betekende vervolgens ook extra vervoerskosten. De werkgroep -25% die het bezoek aan de verkeerstuin mogelijk maakt, was bereid de meerkosten voor haar rekening te nemen.

Het bezoek vond dit jaar ongeveer een maand eerder plaats dan voorgaande jaren. De gemeente Utrecht heeft er voor gekozen om alle Utrechtse schoolkinderen hun verkeersexamen te laten starten bij de verkeerstuin. De examens zijn in april en op dat moment is de tuin niet beschikbaar voor derden.

In de inmiddels verbeterde accommodatie van de verkeerstuin kregen de kinderen eerst tekst en uitleg over de verschillende verkeerssituaties die zij op het parcours tegen kunnen komen. Na deze instructie werd en de groepen in drieën verdeeld. Afwisselend moest er gefietst worden, rondgereden worden in trapauto´s of gelopen worden door de verkeerstuin. Per groep van 17 tot 39 leerlingen was een uur les beschikbaar. De lessen gelden onder andere als voorbereiding op het theoretisch en praktisch verkeersexamen dat de leerlingen in april moeten afleggen. Dat dit geen overbodige luxe is bleek wel uit het feit dat geregeld leerlingen gewezen moest worden op gevaarlijk of onjuist weggedrag. De aanwezige politie-agent en vrijwilligers (voormalige politie-agenten) moesten her en der de nodige aanwijzingen geven. Zo werd bijvoorbeeld het verplichte stopbord nog wel eens genegeerd. De verkeerssituaties die in de tuin zijn nagebootst zijn realistisch en menig kind zal straks bij de fietstocht naar een middelbare school soortgelijke situaties tegenkomen.

De kinderen die maandag en dinsdag in de tuin actief waren troffen het nog met het weer. De scholen die donderdag aan de slag moesten hadden het wat dat betreft minder. Maar ook dat is realiteit; bij de dagelijkse fietstocht naar school hebben de kinderen ook met wisselende weersomstandigheden te maken.

Voor de organisatoren is het – gelet op het gegeven dat de prijs per leerling in 2009 zal verviervoudigen - de vraag of de activiteit nog zal kunnen plaatsvinden. Mogelijkerwijs kunnen de verantwoordelijke wethouders bij de drie gemeenten in overleg met de provincie middelen vinden. Daarnaast zullen de organisatoren gaan nadenken over andere mogelijkheden om het bezoek ook in 2009 nog te kunnen laten plaatsvinden.

advertentie