Overberg kiest voor heuvelrug

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Na het tellen van de stemmen bleek maar liefst 76% van de Overbergers bij de gemeente Utrechts Heuvelrug te willen blijven en 24% voor aansluiting bij RSW te zijn. Het college en de raad zijn verheugd over de uitslag, die voor hen een bevestiging is op de goede weg te zijn. Burgemeester Frits Naafs pakte zelf de telefoon om de uitslag aan zijn collega’s in Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg bekend te maken.

OVERBERG - De bevolking van Overberg heeft gisteren gekozen om bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven. Van de 1074 kiesgerechtigden uit Overberg kwamen er 641 (59,8%) naar De Buurthucht om te kiezen voor aansluiting bij een toekomstige gemeente bestaande uit Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW) of te blijven bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

door Marleen Meijer

Overbergs Belang is vooral tevreden dat er een een duidelijke uitslag is. ,,Wij hebben geen stemadvies gegeven, maar zijn tevreden over de duidelijke keuze van de grote meerderheid van de Overbergers die kwamen stemmen."

Overbergers over hun keuze: ,,Ik ben tevreden over de gemeente Utrechtse Heuvelrug, alleen zou het gemeentehuis wat dichterbij moeten zijn”, was een veel gehoorde reactie. ,,De laatste twee jaar heeft de gemeente veel voor ons gedaan.” Vooral dorpswethouder Wim van Wikselaar werd door menigeen geprezen voor zijn inzet voor het dorp. Angst voor inlijving bij Veenendaal was ook een veel genoemde reden om voor de Utrechtse Heuvelrug te kiezen. ,,Voor je het weet staan de flats hier in Overberg."

RSW

Maar er kwamen ook mensen naar het stemlokaal die het dorp liever bij een mogelijke RSW gemeente zien aansluiten. De Overbergers die voor aansluiting bij RSW stemden deden dat over het algemeen omdat zij vinden dat ze wat betreft bevolkingssamenstelling beter passen bij de plattelandsgemeenten in de vallei. ,,We wonen in het buitengebied van Overberg tegen de grens van Renswoude en voelen ons daar meer bij betrokken. Bovendien doet de gemeente Utrechtse Heuvelrug wel veel voor de kern van Overberg, maar vergeet ze het buitengebied", zo lichtte een stemmer zijn keuze voor RSW toe.

Alle stemmers waren het er over eens dat een volksraadpleging een goed idee is om de voorkeur van de Overbergers te peilen.

Het duurde lang voor de Overbergers de gang naar de stembus maakten. Om 16.00 uur waren er nog maar 200 mensen komen stemmen. Lang niet voldoende voor de dertig procent die nodig was om de volksraadpleging rechtsgeldig te laten zijn. Maar rond 17.30 uur stroomde het stemlokaal vol en tegen 21.00 uur waren maar liefst 641 van de 1073 opgeroepen Overbergers komen stemmen. 485 van hen wilde bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug blijven en 156 kozen voor RSW. Er waren geen ongeldige stemmen. De stemming werd op ouderwetse wijze met een rood potlood gedaan. Nadat het stembureau gesloten was om 21.00 uur werd de stembus omgekeerd op de vloer en kon het tellen van de stemmen beginnen.

Reden volksraadpleging

De volksraadpleging is gehouden omdat de provincies Utrecht en Gelderland op verzoek van de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg onderzoek doen naar een herindeling van deze twee gemeenten met Renswoude en eventueel Overberg.

In de periode voordat de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot stand kwam, was Overberg tegen deze herindeling. Zij wilden liever naar de Vallei. Destijds is afgesproken dat bij een mogelijke herindeling van RSW de inwoners van Overberg opnieuw naar hun mening wordt gevraagd. Dat moment was vandaag. De provincie (vertegenwoordigd door de Interprovinciale Commissie IPC) neemt de uitslag van deze raadpleging mee in haar overwegingen rond dit herindelingsonderzoek.

advertentie
advertentie