Kleine Weide geeft kijkje in de keuken

24 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De dagopvang voor ouderen is sinds een jaar of vijf gevestigd bij De Kleine Weide waar Curadomi de zorg regelt. Iedere dag zijn er een verzorgende en een activiteitenbegeleidster aanwezig, die de mensen verzorgen en vermaken.

RENSWOUDE – Minicamping De Kleine Weide, heeft behalve een bed-and-breakfast, een camping, zaalverhuur en een heuse winkel met farmgifts, ook een zorgboerderij waar ouderen, vijf dagen in de week kunnen verblijven op de dagopvang. Afgelopen zaterdag werd hier een open dag gehouden, waar de familie van de daggasten, maar ook belangstellenden en potentiële nieuwe gasten een kijkje konden nemen in de zorgboerderij.

door Simone Beijer

In de zorgboerderij kunnen iedere werkdag maximaal 13 bezoekers worden opgevangen. De leeftijd van de huidige bezoekers varieert tussen de 58 en 90 jaar. Deze ouderen zijn veelal beginnend dementerend, maar er komen ook ouderen die aan het vereenzamen zijn en het heel gezellig vinden om zich op deze manier tussen de mensen te begeven, maar ook om een actieve daginvulling te hebben. Want de dag staat zeker in het teken van activiteiten voor deze ouderen.

Connie Breunissen is vier dagen in de week aanwezig als verzorgende. Zij legt de dagindeling uit: “We beginnen altijd met koffiedrinken en een opening, daarna een activiteit als bloemschikken, figuurzagen, handwerken of een spelletje. Het ligt aan de bezoekers zelf. Maar we gaan ook vaak naar buiten, lekker in de tuin werken of naar de koeien, maar ook hier gaat het weer om wat de mensen zelf willen. De mensen komen hier namelijk om er uit te zijn, voor hun plezier. En daarom maken we het zo plezierig mogelijk. Na deze activiteit wordt er gegeten en daarna gaan de meeste bezoekers een dutje doen. Daarna is er in het huiskamergedeelte altijd nog iets van gymnastiek of hersengymnastiek.”

Volgens haar is het jammer dat er zo’n taboe rust op de dagopvang. “De mensen zijn hier bijzonder welkom en vermaken zich ook echt goed, maar de familie voelt zich vaak zo bezwaard om iemand hier heen te brengen. Terwijl de rust voor de mantelzorgers ook heel welkom is. Het is zwaar om deze mensen 24 uur per dag thuis te verzorgen. Voor informatie: tel. 033-2771400.

advertentie
advertentie