,,Hij was een karaktervolle man’’

19 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Dochter Dineke van Bruggen: ,,Het was een karaktervolle man met een hele eigen denkwijze.’’

Oud-wethouder Van Bruggen overleden SCHERPENZEEL - Bep van Bruggen is vorige week overleden. Hij is 89 jaar geworden. Van 1963 tot 1979 was hij gemeenteraadslid voor de PVDA. Van 1970 tot aan 1978 was hij ook nog wethouder van onder meer sociale zaken. Hij drukte een stempel op de plaatselijke politiek.

Schoondochter Ina van Bruggen vult aan: ,,Het was een man die heel goed wist wat hij wilde’’.

Sinds 2003 was Van Bruggen weduwnaar en had twee kinderen en vier kleinkinderen.

De laatste jaren woonde hij in het Huis in de Wei.

SDAP

Albertus (Bep) van Bruggen werd op 10 februari 1919 geboren. Zijn beroep was metselaar. Op 3 oktober 1945 was hij medeoprichter van de lokale afdeling van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij in Scherpenzeel.

Deze partij was door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog verboden.

Doorbraakpartij

Vlak na de Eerste Wereldoorlog riep de leider van de SDAP, Troelstra, de revolutie uit. Toen de revolutie uitbleef, duurde het vele jaren voor de SDAP door de andere partijen geaccepteerd werd. Vlak voor de oorlog nam de SDAP voor het eerst aan een regering deel.

Tijdens de oorlog ontstond bij intellectuelen, die samen gevangen zaten, het idee om een partij op te richten, die de verzuiling in Nederland moest doorbreken.

De doorbraakpartij werd de Partij van de Arbeid, die vol hoop en verwachting begon.

De partij was het voorbeeld van het idee dat alles in Nederland anders moest worden dan het voor de oorlog was. De oude verhoudingen keerden alleen alweer snel terug. De PvdA vond desondanks haar plaats.

Betrokken

Bep van Bruggen was sinds de oprichting lid van de PvdA, wat veel zegt over zijn opvattingen en zijn betrokkenheid bij de politiek en de maatschappij.

Op 9 april 1963 werd Bep van Bruggen gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de PvdA. Tegenwoordig zitten in de gemeenteraden vooral ambtenaren en docenten. In die dagen was de plaatselijke politiek nog veel meer een afspiegeling van de normale samenleving.

Op 1 september 1970 trad Bep van Bruggen toe tot het college van burgemeester en wethouders.

Zijn portefeuille bevatte sociale zaken, volkshuisvesting, woningbouw, sport, zwembedrijf en reinigingsdienst.

Bep van Bruggen bleef overigens ook gewoon lid van de gemeenteraad. In de dagen voor het huidige duale bestel koos de gemeenteraad uit haar midden de wethouders.

Raadslid

Bep van Bruggen bleef wethouder tot 30 augustus 1978. Daarna werd hij weer ‘gewoon’ gemeenteraadslid voor de PvdA.

Na een jaar stopte Van Bruggen wegens persoonlijke omstandigheden.

Afgelopen donderdag is Bep van Bruggen gecremeerd.

advertentie
advertentie