Zaak tegen bijrijder niet ontvankelijk

Nieuws

SCHERPENZEEL – De officier van justitie in Utrecht is dinsdag niet ontvankelijk verklaard in de rechtszaak tegen een 28-jarige man uit Nijmegen die als bijrijder betrokken was bij een ongeluk dat in mei in Leusden plaatsvond. De rechtbank stelde vast dat de zaak al geseponeerd was en de verdachte niet meer vervolgd kan worden.

De bestuurder van de auto, een 26-jarige man uit Scherpenzeel reed in mei op de Hamersveldseweg ’s nachts een fietser aan. De bestuurder reed door. Hij werd even later toevallig gecontroleerd en bleek te veel te hebben gedronken. De bestuurder is vorige maand door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De officier van justitie wilde de bijrijder ook vervolgen. Dat is juridisch gezien niet zo gemakkelijk, maar de officier in Utrecht dacht een goede manier te hebben gevonden. De officier dacht te kunnen bewijzen dat de bijrijder hulp had moeten verlenen. Ook de bijrijder heeft de plek van het ongeluk verlaten en het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten, redeneerde de officier.

De verdachte bleek echter over een brief te beschikken waarin staat dat de zaak wordt geseponeerd. Die brief was geschreven door een collega van deze officier van justitie. Die collega had de zaak heel anders beoordeeld. Omdat de zaak op deze manier was geseponeerd compleet uit het systeem was gewist. De huidige officier zag wel ruimte maar moest op de zitting om zijn eigen niet-ontvankelijkheid vragen.

De rechtbank dacht er een paar minuten over na en volgde de officier.

advertentie