‘Notities van de Buitenman’

21 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – Johan Lagerweij en Jannie Lagerweij – Top vierden 16 oktober hun gouden huwelijksjubileum.Tegelijk met dit heugelijke feit was er nog een belangrijk gebeuren voor dit echtpaar. Het boek ‘Notities van de Buitenman’, geschreven door Johan , kwam uit. Johan en Jannie overhandigden het eerste exemplaar van dit boek aan burgemeester Hans Colijn.

Johan Lagerweij beschrijft natuur belevenissen

door Lies Waterlander

In het boek ‘Notities van de Buitenman’ beschrijft Johan Lagerweij zijn belevenissen in de natuur en zijn liefde voor dieren. Al ruim veertig jaar trekt Lagerweij door veld en bos in de omgeving van de Gelderse Vallei. De leukste en opmerkelijkste belevenissen van die veertig jaar verwerkte Lagerweij in dit boek, geïllustreerd met foto’s en zelfgemaakte schetsen en tekeningen. Hij schrijft onder meer over reeënbronst op Rumelaer, de bosuil op Wittenberg, humor in het veld en veranderingen in bos en veld.

‘Notities van de Buitenman’ is een interessant en zeer lezenswaardig boek voor ieder die van de natuur houdt. Johan maakte veertig jaar in een agenda korte notities over wat hij in het veld tegenkwam. ,,Het werden boekjes met een schat aan gegevens. Na al die jaren kijken, genieten en noteren wilde ik dit niet voor mijn medemens verloren laten gaan en heb ik een selectie gemaakt vanuit al die waarnemingen en daar korte verhaaltjes bij geschreven. In al die jaren heb ik mijn licht opgestoken bij meer dan vijftig andere ‘buitenmannen’, zoals jachtopzieners en boswachters, biologen en archeologen. Het is geen wetenschappelijk document geworden, een werkje als dit kan de mens weer dichter bij de natuur brengen, “zo schrijft Lagerweij in zijn voorwoord.

Verwondering

,,Ik kijk met verwondering omhoog naar de Schepper die mij dit alles heeft laten zien.”

Echtgenote Jannie tikte de handgeschreven belevenissen van Johan uit en Jan Penning stond hem met raad en daad terzijde wat betreft de tekst. Terecht bedankt Johan zijn Jannie ,,zij gaf mij de gelegenheid om duizenden uren het veld in te gaan, waarbij ik soms bij nacht en ontij thuis kwam.”

Jannie (1937) en Johan (1930) trouwden in Woudenberg, hun huwelijk werd bevestigd en ingezegend in het oude Gereformeerde kerkje in Scherpenzeel. Zij kregen 4 kinderen en 10 kleinkinderen.

In een teugblik zegt Johan “Ik had altijd een druk zakenleven. We hadden best moeilijke jaren maar genoten en genieten ook van de fijne jaren. We hebben leuke dingen gedaan, ik heb zo’n duizend lezingen door het hele land gehouden over twaalf verschillende onderwerpen. En ik heb de vereniging Oud Scherpenzeel helpen oprichten. “

Vrijwilligerswerk

Jannie deed ruim dertig jaar vrijwilligerswerk op allerlei gebieden, ook op kerkelijk terrein. Vijftien jaar was zij betrokken bij het werk voor Israël Producten Centrum in Nijkerk. ,,Als je vrijwilligerswerk doet ontmoet je veel mensen en je hebt thuis ook weer een nieuw verhaal,” weet Jannie. Dankbaar vierden Johan en Jannie hun gouden huwelijksfeest in de Weistaar.

advertentie
advertentie