,,Geef eerlijke informatie''

27 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel heeft kennis genomen van het voornemen van de gemeente Renswoude om weer een volksraadpleging te houden. De vraag is deze keer of de Renswoudenaren met Woudenberg en Scherpenzeel willen fuseren of kiezen voor samenwerking met Veenendaal.

,,We hopen dat het gemeentebestuur van Renswoude de inwoners volledige informatie zal geven'', zegt wethouder Albert Heitink.

,,In alle informatie wordt steeds gezegd dat het op dit moment goed gaat met Renswoude. Dat zullen we niet bestrijden, maar dat is de vraag niet. De vraag is of Renswoude op termijn aan alle taken kan voldoen'', aldus Heitink.

,,Op dit moment gaat het ook nog goed in Scherpenzeel. We zijn echter wel kwetsbaar. Als sommige ambtenaren ziek worden, moeten projecten stilgelegd worden. Dat is niet goed'', vindt Heitink.

,,Bovendien moeten gemeenten aan beleidsontwikkeling doen. Dat is bij zo'n kwetsbare situatie ingewikkeld. Daarom is het logisch dat we willen samengaan met Renswoude en Woudenberg'', stelt Heitink.

,,Wij denken dat dit voor Renswoude ook de beste oplossing zou zijn'', zegt Albert Heitink. ,,Voorlopig zou Renswoude met Veenendaal kunnen samenwerken. Binnen enkele jaren zal dat echter ook uitmonden in een fusie.''

Veenendaal heeft overigens aangegeven dat ze zich niet richt op het Valleigebied maar op andere samenwerkingsverbanden. ,,Het is voor Renswoude beter om met ons mee te gaan.''

Heitink gelooft niet dat de nieuwe gemeente geen lang leven beschoren zal zijn. ,,We komen uit op ongeveer 30.000 inwoners. Dat is een mooie maat. In Nederland zijn er 240 gemeenten kleiner dan de fusiegemeente. Ik geloof er niets van dat die de komende tien jaar allemaal heringedeeld zullen worden.''

,,Het is ook niet zo dat een fusie samenwerking met andere plaatsen uitsluit. Dat zullen we blijven doen. Het is voor de gemeenten beter om samen te gaan. Dat heeft te maken met onze grootte, onze ligging en onze bevolkingssamenstelling'', aldus Heitink.

Er is overigens nog niet nagedacht over de vraag welke naam de nieuwe gemeente zou moeten krijgen. De werktitel is RSW, maar die naam zal zeker verdwijnen.

advertentie
advertentie