RTL vindt geen bijzonderheden

7 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De wethouders in omliggende gemeenten houden zich aan de declaratieregels. Dat levert navraag op bij gemeenten in de Vallei. RTL nieuws publiceerde vorige week een onderzoek naar het declareergedrag van burgemeesters en wethouders. Volgens RTL waren de resultaten opzienbarend. Ongeveer 300 gemeenten leverden de gegevens in.

Onduidelijkheid over de regels voor declaraties SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel heeft meegedaan aan het onderzoek van RTL naar het declaratiegedrag van wethouders en burgemeesters. Volgens RTL gaat 80 procent van de bestuurders in de fout. ,,Het is een slechte zaak dat dit zo zou zijn’’, laat Marije Bangma, woordvoerder van de gemeente Scherpenzeel, weten. RTL vond geen bijzonderheden bij de Scherpenzeelse declaraties. Er werden geen zonnebrillen of zo gedeclareerd.

door Gerhard te Winkel

Dat was ongeveer 75 procent van de gemeenten. Ongeveer 80 procent van de gemeenten zouden fouten maken met declareren.

Discussie

De gemeente Amersfoort, het Nederlands Genootschap van burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vragen zich af of de regels wel voor iedereen duidelijk zijn. Er zal een discussie komen en misschien zullen de regels duidelijker worden.

,,De gemeente Woudenberg heeft aan RTL Nieuws een overzicht verstrekt van de declaraties van burgemeester en wethouders. Op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft de gemeente deze gegevens verstrekt. De gemeente Woudenberg heeft geen onderzoeksrapport van RTL Nieuws ontvangen. Wij kunnen dan ook niet reageren op de uitkomst van dit onderzoek, aangezien we hier geen kennis van hebben genomen’’, laat Frank Bartelds, communicatie adviseur van de gemeente, weten. ,,Als uit het onderzoek blijkt dat de declaratieregels meervoudig te interpreteren zijn, dan acht de gemeente Woudenberg het verstandig dat binnen VNG verband deze regels tegen het licht worden gehouden.’’ De Vereniging Nederlandse Gemeenten gaat met minister Guusje ter Horst en het genootschap van burgemeesters spreken over de regels voor declaraties. In de meeste gevallen zou er geen sprake zijn van kwade wil, maar van onwetendheid.

Renswoude stuurde de gegevens in. ,,We staan niet op de lijst van gemeenten met foute declaraties’’, zegt Arjan Eilander, woordvoerder van de gemeente. Ook de gemeente Leusden gaf de gegevens vrij. Het Leusdense college houdt zich eveneens aan de regels.

De gemeente Amersfoort gaf desgevraagd alle informatie aan de pers. De kostencomponenten zijn representatie, vakliteratuur, contributies, lidmaatschappen, bureaukosten, zakelijke giften en excursies. De gemeente Amersfoort besteed jaarlijks 43.000 euro aan vervoer van de burgemeester en wethouders.

advertentie
advertentie