Onderhoudsplan voor Valleikanaal en de Eem

17 juli 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Waterschap Vallei & Eem is verantwoordelijk voor een goede waterhuishouding. Om te zorgen dat het water goed aan- en afgevoerd kan worden is regelmatig onderhoud belangrijk. Eind juni 2009 heeft Waterschap Vallei & Eem een onderhoudsplan 2009 – 2014 opgesteld voor het Valleikanaal en, in samenwerking met de provincie Utrecht, voor de Eem.

Om het onderhoud aan het Valleikanaal en aan de Eem goed uit te voeren is regelmatig maaien van de oevers belangrijk. Ook wordt beplanting gesnoeid en drijfvuil verwijderd. Gelijktijdig wordt kleine onderhoudsvoorzieningen gepleegd aan bijvoorbeeld beschoeiing en kanosteigers. De werkzaamheden worden uitgevoerd conform het vastgestelde beleid en binnen de wettelijke regels zoals de Flora- en Faunawet. Dit alles staat beschreven in het onderhoudsplan 2009-2014 zodat op planmatige en efficiënte wijze het onderhoud aan de wateren plaatsvindt met als doel de water aan- en afvoerfunctie optimaal te houden.

Naast de aan- en afvoerfunctie spelen zowel het Valleikanaal als de Eem een belangrijke rol voor de planten en dieren die in en om de wateren leven. Ook voor het recreatief gebruik zijn beide wateren belangrijk. Daarom heeft Waterschap Vallei & Eem met verschillende partijen als provincie Utrecht, gemeenten en natuurorganisaties gezamenlijk onderhoudsafspraken gemaakt waarin rekening is gehouden met de diverse belangen. Deze afspraken zijn terug te vinden in het onderhoudsplan 2009 – 2014.

Het onderhoudsplan voor het Valleikanaal en de Eem is een van de onderhoudsplannen die onlangs is vastgesteld. Ook het onderhoudsplan voor de Grebbedijk en Zomerkaden 2008 - 2013 is, gelijktijdig met het onderhoudsplan voor het Valleikanaal en de Eem, vastgesteld. Het totale werkgebied van waterschap Vallei & Eem ligt tussen twee hooggelegen stuwwallen. Aan de westkant de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe in het oosten. De Neder-Rijn vormt de zuidgrens en aan de noordkant houdt het waterschap bij de Randmeren op.

In de loop van de komende jaren worden de onderhoudsplannen voor waterkeringen, het stedelijk gebied en het landelijk gebied herzien en vastgesteld. Per onderhoudsplan wordt ingegaan op het geldende beleid en de verschillende functies voor de desbetreffende waterkering en/of wateren in het gebied.

De plannen zijn te bekijken op www.wve.nl/onderhoudsplannen/

advertentie
advertentie