Gemeente Scherpenzeel: 'Herbouw Heijhorst is optie'

13 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Herbouw van de afgebrande Heijhorst is één van de opties die de gemeente zal bespreken tijdens de onderhandelingen met verzekeringsmaatschappij De Goudse. Volgens gemeentewoordvoerder Anton Baarda heeft de brand de gemeente gedupeerd omdat het pand nog zou worden gebruikt. ,,Er was geen besluit tot sloop genomen."

door André van der Velde

Het gebouw dat op zondagochtend 27 september volledig afbrandde was onder meer verzekerd tegen brand, diefstal, vandalisme en schade door storm. ,,Er is bij De Goudse een reguliere brand-, opstal- en inboedelverzekering. Het pand was gewoon goed verzekerd", zegt Baarda die als adviseur van de gemeente Scherpenzeel de woordvoering doet. De Heijhorst had volgens hem een WOZ-waarde van 1,5 miljoen euro. De totale verzekeringswaarde, naar verluidt 4,5 miljoen euro, is verder bepaald door de waarde van de inboedel.

De hoogte van het schadebedrag is nog niet vastgesteld. ,,We zijn bezig de financiële omvang van de schade in beeld te brengen", aldus Baarda. ,,Dat proberen we zo snel mogelijk te doen. Een termijn is niet te geven omdat er van veel gebruikers van De Heijhorst (De Minisoos, De Open Hof en Harlekijn) nog spullen aanwezig waren. Inventarisatie is daardoor een tijdrovende kwestie." De onderhandelingen met de Goudse over de schadevergoeding moeten dan ook nog beginnen. ,,Je moet eerst op een rijtje hebben wat de schade is, en dan pluis je de polis na. Pas daarna kun je aan de gesprekken beginnen."

Cruciaal binnen de onderhandelingen met De Goudse zijn plannen die de gemeente voor de brand met De Heijhorst had. Het pand zou op termijn worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk. Woningbouw was enkele jaren geleden zelfs door de gemeenteraad als voorwaarde gesteld voor realisatie van een nieuw cultureel centrum, de latere Breehoek. De gemeente stelt echter dat er geen beslissing was genomen over wat er na de leegstand met De Heijhorst zou gebeuren. Het pand was ook volledig verzekerd, dus niet tegen de sloopwaarde. ,,Alle opties lagen nog open", aldus Baarda. ,,Er waren wel geruchten over sloop, maar het waren alleen geruchten. Het college had geen beslissing over sloop genomen. Op zichzelf was het gebouw nog goed bruikbaar, het stond niet op instorten, was alleen gedateerd. Het was dan ook niet ondenkbaar dat het nog zou worden gebruikt. We zijn benadeeld doordat we er nu niks meer mee kunnen." Herbouw van de Heijhorst, eventueel een stuk kleiner, is volgens Baarda een van de ,,tig" mogelijkheden die er zijn. ,,De gemeente zal een definitief standpunt moeten innemen op basis van de onderhandelingen met de verzekeraar."

advertentie
advertentie