Schorer hoopt op stranden fusievoorstel

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De SGP, het CDA en VISIE spraken zich in de laatste vergadering van de commissie AEZ al positief uit over dit plan. De VVD was hier echter zeer op tegen en gaf aan geen heil te zien in wat voor plan dan ook ter voorbereiding op een gemeente, die er wat hen betreft toch niet zal komen.

J. Germs (VVD): nieuwe gemeente ‘gedrocht’ RENSWOUDE - De gemeenteraad van Renswoude heeft 6 oktober het procesplan ter voorbereiding op de nieuwe RSW-gemeente goedgekeurd. De goedkeuring kwam er, omdat Renswoude wettelijk verplicht is mee te werken en zij de belangen van de Renswoudse burgers wil verdedigen.

Tijdens de raadsvergadering gaf fractievoorzitter Germs aan dat ook de VVD zal meewerken aan dit procesplan, maar voornamelijk omdat zij een verantwoording hebben ten opzichte van het ambtelijk apparaat. Daardoor schaarden zij zich dus toch bij de overige fracties die deze mening al deelden.

De externe communicatie blijkt ook een punt van zorg voor de raad, vooral het CDA deelt de mening van het college om niet te veel te doen aan externe communicatie. Al denken Scherpenzeel en Woudenberg hier anders over. “Externe communicatie is om alle neuzen dezelfde kant op te zetten, maar voorlopig staat onze neus nog gewoon de andere richting uit”, benadrukt Arie Schimmel zijn standpunt.

VISIE voorzitter Jan Stutvoet was wel voorstander van meewerken aan dit plan: “Ik zie het als het bouwen van een huis. Het moet onder de kap, om de grote lijnen te kunnen zien. De wens van de burgers en van ons, is iets anders dan het belang van de burgers. Die kunnen we alleen verdedigen als we ook bij de plannen betrokken zijn.”

VVD fractievoorzitter Germs gaf aan dat ook zijn fractie het procesplan een moeilijk onderwerp vindt “Wat betreft het ambtelijk gedeelte zullen we mee moeten doen. Want 1 januari 2011 worden gemeentesecretarissen en burgemeesters ontslagen. We zijn onze ambtenaren verplicht toch mee te denken. Maar een toekomstvisie nieuwe gemeente gaan wij niet over. Wij zijn niet gekozen door de burgers van de nieuwe gemeente RSW of Woudenberg of hoe het gedrocht ook mag gaan heten. Dat is niet onze taak. Dat is de taak van het nieuwe bestuur.”

Burgemeester Schorer gaf aan dat de houding van Scherpenzeel en Woudenberg full speed vooruit is. “Ik kan u verzekeren, dat kan nog een paar keer gaan botsen. Ik verwacht van zowel Scherpenzeel als Woudenberg respect voor onze positie, net zoals wij dat voor hun positie zullen moeten hebben”.

Het is een lastige situatie. Renswoude zal aan de ene kant zijn verzet tegen de fusie en zijn voorkeur voor nauwe samenwerking blijven uitdragen, vooral richting de Tweede Kamer, en aan de andere kant mee moeten gaan werken aan de voorbereidingen van RSW voor het geval RSW er onverhoopt toch mocht komen.

advertentie
advertentie