Geen Q-koorts bij Eureka

11 december 2009 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG/REGIO - Bij de familie van de Laar aan de Davelaar in Woudenberg is geen q- koorts vastgesteld. Eigenaar Jan van Laar beschikt over een brief van de Gezondheidsdienst voor dieren, waarin zijn bedrijf wordt uitgesloten van besmetting.

door Annelies Wendt

,,Een hele opluchting natuurlijk. Voor je bedrijf is het natuurlijk vreselijk.'', zegt Jan van Laar van zijn biologische geitenboerderij ‘Eureka’ in Woudenberg.

Met de resultaten van het onderzoek is het in elk geval duidelijk dat er bij Eureka geen besmettingsgevaar heerst.

Het ministerie van LNV ( Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) wil vooralsnog geen namen bekend maken van de besmette bedrijven, waardoor het onduidelijk is bij wie wel en bij wie niet de q-koorts is vastgesteld.

Persvoorlichter van LNV Thijs van Son: ,, Er komt wel een lijst. Maar niet alle betrokken boeren weten of ze erop staan. Bovendien willen we een goed verhaal hebben om aan de boeren te kunnen vertellen. dat verhaal is er nu nog even niet. Binnenkort komt er een speciale kaart.''

Of door het stilhouden juist onrust zal ontstaan kan Son niet zeggen. Wel blijkt dat er ook vanuit de Tweede Kamer druk wordt uitgeoefend op het openbaar maken van de gegevens.

Minister Verburg heeft deze week wel de Wijziging regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met verdergaande maatregelen Q-koorts, nr 96744, bekend gemaakt. Begin volgend jaar moeten bij alle bedrijven met meer dan 50 geiten die melk en producten leveren aan derden, de dieren worden ingeënt.

,,Het moment moet goed worden gekozen, het kan pas na het lammeren en voordat de bok erop is gegaan,'' aldus Son.

Bij Eureka kunnen de geiten gewoon geaaid worden. ( archieffoto BDU)

advertentie
advertentie