Project DRAAK op Stifthorst

15 december 2009 om 00:00 Nieuws

Duijkers wees de ouders erop dat het project bedoeld was om het kennisniveau te vergroten en de jeugd een eigen mening te laten vormen over deze middelen. ,,Heeft u kind nog geen sigaretje gerookt, dan scheelt dat. Vergeet niet, dat je nu nog afspraken kunt maken met je kind. Vaak heb je als ouder niet in de gaten wanneer je kind voor het eerst rookt of gaat drinken. Zit hij of zij wel eens in die keet? Neemt hij of zij wel eens een trekje van een sigaret?” hield Duijkers zijn gehoor voor..

Voorlichting over drugs, alcohol en roken RENSWOUDE - Groep 8 van cbs De Stifthorst liet vrijdagmiddag samen met Bas Duijkers van de GGD aan de ouders zien en horen wat zij hadden opgestoken van het project DRAAK. Dit staat voor Drugs, Roken, Alcoholvoorlichting aan kinderen.

Hij wees er op dat het gebruik van alcohol bij de jeugd enorm stijgt, dat blijkt uit het bezoek van de alcoholpoli’s. GGD’er Duijkers ging ook in op de gevolgen van het alcoholgebruik en wees op de folders die voor de ouders beschikbaar waren. Druggebruik begint vaak het eerst samen met vrienden, merkte Duijkers op. Als tip noemde hij het duidelijk stellen van regels. Maar ook het toezichthouden was belangrijk. Praat op een goede manier met je kind, adviseerde hij. Geef ook het goede voorbeeld en leer jongeren ook bewust keuzes te maken.

Dat de voorlichtingslessen niet voor niets geweest waren werd duidelijk toen groepjes jongens en meisjes verschillende presentaties gaven en daarin stonden ‘biertje’, sigaretje’ en ‘pilletje’ centraal. De jeugd bleek er veel van opgestoken te hebben, tenminste wanneer je afging op de duidelijke soms indringen presentaties, waarbij roken werd afgeraden vanwege de slechte stoffen die in een sigaret zitten en niet vanwege de kosten. Een filmpje verduidelijkte een en ander.

Drie meisjes belichten het alcoholgebruik. Ook hun boodschap was duidelijk, doe het niet. Het heeft effect op de menselijke geest en daarnaast is er het effect van de hoeveelheid glazen en de dodelijke gevolgen van alcohol. Drink je veel alcohol dan is men vaak minder geremd, voelt men zich prettig, zegt men soms makkelijker dingen maar kan men ook agressief worden. Aan de hand van een collage werd een en ander nog eens duidelijk in beeld gebracht.

In een soort rollenspel demonstreerden jongens hoe de een de ander overhaalde een eerste sigaretje op te steken. De eerste was gratis maar de volgende keer moest er 5 euro voor betaald worden. Had je dat geld niet, dan leende je dat en beviel dat sigaretje goed en pakte je het geld daarna uit de portemonnee van je moeder. De verslaving aan alcohol en het afkicken kwamen ook aan bod en lang iedereen wist niet hoeveel glazen je gedronken moest hebben wilde je al het stempel ‘verslaafd’ opgeplakt kreeg. Een filmpje, waarbij tal van personen ondervraagd werden, maakte dat wel heel duidelijk. Het gebruik van speed door jongelui werd via een leuk filmpje uit de doeken gedaan en gaf ook aan wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ook het roken van een sigaretje werd via een rollenspel gedemonstreerd.

advertentie
advertentie