Kerstavondpad vol nostalgie in Scherpenzeel

24 november 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Op veel plaatsen in Nederland staan in december winteravondwandelingen op de planning. Ook in Scherpenzeel wordt in deze sfeervolle periode van het jaar op 12 december door Platteland Anders opnieuw een wandeling langs het eeuwenoude Kerstavondpad gehouden.

Joke van der Heide

Dick Geurts van Platteland Anders vindt het ieder jaar weer een mooie activiteit. Geurts: ,,Het is een stukje nostalgie, alleen al met die honderden lichtjes. In ons dorp helemaal door de geschiedenis van het buitengebied, het Kerstavondpad en de oude boerderijen langs de route. Ik vind het prachtig dat er ook zoveel kinderen meelopen. Vorig jaar waren het er zeventig."

VOL IS VOL Het Kerstavondpad is enorm populair. De vrijwilligers van Platteland Anders worden al een paar weken benaderd door mensen die graag mee willen lopen. En dat kan. Vanaf 25 november zijn de kaartjes te koop bij de VVV in de Breehoek. Deze is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Het advies is om niet te lang te wachten, want vol is vol. Vrijwilligster Anneke Harthoorn vertelt dat vorig jaar de driehonderd kaartjes al anderhalve week van te voren uitverkocht waren. Voor volwassenen zijn de kaartjes vijf euro en voor kinderen tot 12 jaar drie euro.

KERSTMARKT De wandelaars vertrekken per groep van ongeveer dertig mensen. Er zijn in totaal tien starttijden: om 16.45, 17.15, 17.40, 18.00, 18.20, 18.40, 19.00, 19.20, 19.40 en 20.00 uur. De wandeling vertrekt vanuit de Breehoek, waar op 12 december ook de traditionele kerstmarkt wordt gehouden. Ook Platteland Anders staat op de kerstmarkt met een stand voor de verkoop van trendy houten kerstaccessoires.

De opbrengst willen zij gebruiken als investering in goed materiaal. Geurts vertelt dat vanwege het beperkte budget zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt en dat het dan juist belangrijk is om te investeren in kwalitatief materiaal.

VERRASSING Tijdens de wandeling zijn meerdere stops met muziek of om iets bijzonders te zien. Wat het programma dit jaar wordt, blijft nog even een verrassing. Er zijn in ieder geval wel weer leuke nieuwe dingen geregeld volgens de vrijwilligers.

De wandeling eindigt traditioneel bij boerderij Groot Schaik met glühwein en warme chocolade melk op de deel tussen de pinken. Daarna worden de wandelaars weer teruggebracht naar de Breehoek. Opnieuw is gekozen voor de populaire beestenbus van dierenpark Rhenen. Als betalingsbewijs voor de bus kunnen de wandelaars het startbewijs laten zien.

ORGANISATIE Bij de organisatie van de wandeling komt veel kijken. Naast de enthousiaste vrijwilligers van Platteland Anders werken alleen al veertig mensen mee bij het plaatsen van de honderden lichtjes, de ontvangst van de wandelaars, als begeleiding van de groepen en voor de catering. Geurts: ,,Er is geweldig veel draagvlak voor onze activiteiten, zeker als je het vergelijkt met tien jaar geleden. ,,Wilt u dit niet missen, koop dan zo snel mogelijk een kaartje en laat u verrassen.'' 

advertentie
advertentie