'Grebbelinie geen veredelde houtwal'

23 februari 2016 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE De Grebbelinie loopt dwars door Renswoude en wordt geregeld bezocht door wandelaars en natuurliefhebbers. Om het wandelen prettig te houden is af en toe onderhoud nodig. Donderdag 18 februari ondertekenden Staatsbosbeheer Utrecht, de stichting Grebbelinie en de gemeente Renswoude hiervoor een intentieverklaring.

Door Janneke Hek

Vrijwilligers gaan het onderhoud plegen en kunnen zich aanmelden via www.grebbelinie.nl. Donderdag was het handenwrijven en stampvoeten geblazen toen de aanwezigen waaronder Wout Neutel van Staatsbosbeheer, Dick Vlastuin, wethouder van Renswoude en Bert Rietberg namens de stichting Grebbelinie richting het ondertekeningspunt liepen. Bij een karakteristieke plek achter camping De Grebbelinie vond de officiële ondertekening plaats. Verder waren namens de ondernemers Karel van Dijk, camping De Lucht en Wijnand van Triest van de camping en nog enkele medewerkers van Staatsbosbeheer getuige van dit moment.

KENNIS BIJSPIJKEREN Op dit moment staat het waterpeil bij de Grebbelinie vrij hoog en ook is het snoeiseizoen nog niet aangebroken. Eerst worden er nu groepen vrijwilligers gemaakt, opgeven is mogelijk, en uiteraard wordt waar nodig hun kennis bijgespijkerd zodat er niet lukraak wordt gehakt en gezaagd in de struiken en bomen rond de historische verdedigingslinie.Dick Vlastuin noemt het feit dat Renswoude doorkruist wordt door de Grebbelinie 'goud in handen hebben'. Niet in financiële zin maar in cultuurhistorisch opzicht. ,,Twintig jaar geleden maakte ik me als raadslid al hard voor het onderhoud van de Grebbelinie. Nu het bezoekerscentrum bij het Fort aan de Buurtsteeg eindelijk concreet lijkt te worden, is deze intentie om onderhoud te gaan plegen een prachtig startpunt."

Ook Neutel van Staatsbosbeheer is blij met deze intentieovereenkomst. ,,Nu we afspraken hebben gemaakt wie wat voor zijn rekening neemt wat het onderhoud betreft, hoeft de Grebbelinie niet te verworden tot een veredelde houtwal. Dat zou erg jammer zijn. Als Staatsbosbeheer zijn we officieel eigenaar van dit gebied maar door deze samenwerking voelt een ieder zich deeleigenaar van het terrein." Namens de stichting Grebbelinie sprak Rietberg: ,,We willen dit gebied delen met zoveel mogelijk mensen. Ook om de natuur te laten zien maar vooral ook om het verhaal te vertellen bij de kazematten en andere plekjes die typisch voor de Grebbelinie zijn."

SOLDATENFIGUUR De wandelroutes op de Grebbelinie worden hier en daar gemarkeerd met een soldatenfiguur. Elders in het land kent men bijvoorbeeld voor kinderen de kabouterroutes waarbij kinderen de kabouterfiguren volgen tijdens hun wandeling. Op dit moment worden her en der in Renswoude soldatenfiguren geplaatst om zo de lijn door te trekken. Na de ondertekening van de intentieovereenkomst bood Staatsbosbeheer de vrijwilligers voor het onderhoud van de Grebbelinie een goed gevulde aanhanger aan. Ingericht en gemaakt door vrijwilligers voor vrijwilligers, werd er bij vermeld. In de aanhanger diverse materialen om mee te snoeien en te zagen. En ook vuilniszakken en vuilprikkers om de Grebbelinie netjes te houden.

advertentie
advertentie