Kapper Leeuwis houdt ermee op

Nieuws

SCHERPENZEEL Evert-Jan Leeuwis stopt na 33 jaar met zijn kapperszaak in Scherpenzeel. Hij wordt binnenkort 65 jaar en vindt dat een mooi moment om er mee op te houden. De kapsalon wordt niet overgenomen, maar sluit op 1 januari definitief de deur.

Leeuwis polste twee jaar geleden zijn trouwe personeelsleden of er belangstelling bestond voor een overname door een van hen. Dit bleek niet zo te zijn. ,,Gelukkig hebben ze al een nieuwe plek gevonden, al dan niet als zelfstandig kapster. Onze kapsters zijn erg lang bij ons in dienst geweest, van 14 tot 28 jaar. Zijn motto is: een kapper heeft geen klanten, een boer heeft klanten, namelijk koeien die hij (uit)melkt.

[MENS] ,,Als hier iemand binnenkomt, zie ik geen klant maar een mens. Het kappersvak is een mooi vak waar je je creativiteit in kwijt kunt. Ik kom uit een groot gezin. Destijds zeiden mijn ouders: vijf van jullie worden kapper en vijf mogen doorleren. Mijn vader was zelf ook kapper. En ik heb geleerd in de jaren dat ik kapper ben, één keer iemand goed knippen is geen kunst, maar blijvend goed knippen dat is de kunst. Je moet je werk altijd met aandacht doen".

Leeuwis praat nooit over het weer met de mensen die hij knipt. ,,Ik vraag vaak naar bijzondere hobby's of iets anders wat die persoon bijzonder maakt. Met iedereen heb ik een ander soort gesprek.

Door cursussen blijven wij up to date van wat er trendy is in het kappersvak. Ook toen ik wist dat we de zaak gingen sluiten, heb ik het personeel cursussen laten volgen. Hunkennis moet actueel blijven".

[MOUNTAINBIKEN] De vertrekkende Leeuwis gaat zeker niet stilzitten na 1 januari. Hij schaatst graag en ook mountainbiken doet hij veel. Hij oriënteert zich op vrijwilligerswerk en is in de kerk actief. Zijn vrouw Marijke heeft altijd achter hem gestaan. ,,Zij verzorgt de aankleding van de zaak en steunde mij in de afgelopen jaren. Een goede achterban is belangrijk als je een eigen zaak hebt". Leeuwis vindt het geen probleem dat zijn vier kinderen niet in zijn voetsporen treden. ,,Zij kozen hun eigen pad en zo moet het ook".

Leeuwis wil alle mensen die geregeld in zijn kapsalon kwamen bedanken. Hij is blij dat zijn team een nieuw plekje heeft gevonden. Vanaf oktober vertelden de kapsters aan de mensen die ze knipten, dat de zaak gaat sluiten en ze deelden kaartjes met hun eigen gegevens uit. Een aantal van hen gaat als zelfstandig kapster verder, een aantal heeft een nieuwe baan gevonden bij een andere kapsalon. Het pand waar de zaak nu in gevestigd is, wordt waarschijnlijk verbouwd tot seniorenwoning. Leeuwis ziet met lede ogen aan dat het winkelbestand in Scherpenzeel slinkt. De winkelstraat wordt er niet aantrekkelijker van vindt hij. Per 1 januari 2017 is er nog een winkelpand minder als Leeuwis definitief sluit. ,,Voor alles is een tijd", vat Leeuwis het samen.

advertentie