´Meer gebruik Voedselbank in 2017´

10 januari 2017 om 00:00 Nieuws

Minder gebruikers Scherpenzeel dan Woudenberg

Rijk Beumer en Luuk Pot zijn betrokken bij de Voedselbank in beide plaatsen. Iedere vrijdag vindt er de uitreiking van de pakketten plaats op een locatie in Woudenberg. Hierbij ontvangt men het pakket zoals dat samengesteld is bij de Voedselbank Amersfoort. Deze pakketten worden in Woudenberg afgeleverd. Daarnaast ontvangt de gebruiker ook vers gebakken brood van lokale bakkers, groente van de volkstuinvereniging, indien beschikbaar, en er zijn vaak nog houdbare producten die de Voedselbank Woudenberg/Scherpenzeel ontvangt van diverse organisaties.

BAKKERS ,,Mooi om te zien dat sinds een aantal jaar diverse Woudenbergse bakkers brood voor ons bakken. Elke week een andere bakker. Ook particulieren en ondernemers brengen regelmatig producten, zoals bijvoorbeeld (delen van) kerstpakketten of ingevroren maaltijden" vertelt Rijk Beumer.

De Voedselbank weet niet van te voren wat er in de pakketten zit. Na de Sinterklaas- en kersttijd is dat vaak pepernoten, chocoladeletters en banketletters. ,,Wij lopen bij de Voedselbank achter de feestdagen aan, maar dat geeft niks. Pas vertelde een mevrouw dat ze de zak kruidnoten gebruikte als basis voor een taartbodem", vertelt Trudy Beumer, de vrouw van Rijk en ook betrokken bij het werk van de Voedselbank.

KRATTEN PIZZA´S Er is geen opslag of koeling in Woudenberg, daarom wordt alles wat binnenkomt de eerstvolgende vrijdag uitgedeeld. Zuivel en vlees worden gekoeld aangeleverd vanuit Amersfoort en in Woudenberg gecontroleerd op de juiste temperatuur. Vaak is het varkensvlees Er is ook regelmatig kip of vis. Kratten met fruit en groente worden naar binnen gedragen. Onlangs waren er kratten met pizza's verkrijgbaar. Alle producten moeten voldoen aan de gezondheidseisen van de HAACP, niks mag over de datum zijn.

MOOIE INITIATIEVEN Beumer ziet mooie initiatieven ontstaan om de Voedselbank te ondersteunen. ,,Kerkelijke gemeente De Voorhof zamelt elke maand producten in. Zij vragen dan bij ons na waar vraag naar is en dit geven ze aan in het kerkblad. Een voorbeeld wat mij betreft gevolgd mag worden".

De Voedselbank in beide plaatsen draait op vrijwilligers en daar zijn er voldoende van. ,,Het is belangrijk dat er niet teveel verschillende gezichten bij het uitdelen zijn".

Wanneer men in aanmerking komt voor hulp van de Voedselbank, wordt dit gecheckt  en na 4 maanden nogmaals. De maximale hulpperiode is drie jaar. Vrijwilliger Luuk Pot vindt het een unieke situatie dat, in geval van nood, er voor iemand die hulp nodig heeft binnen drie dagen een pakket klaarstaat.

Meer informatie op de website:

www.voedselbankennederland.nl.

advertentie
advertentie