Historisch gemeentehuis en bibliotheek verkocht

24 januari 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Het was dinsdagavond stampvol in de raadzaal, maar ook in de hal en het halletje dat toegang geeft naar de afdelingen in het Renswoudse gemeentehuis. Velen wilden weten hoe de beslissing van de gemeenteraad zou uitvallen inzake de verkoop van het historische gemeentehuis aan de Ubbeschoterweg en de openbare bibliotheek aan de Van Reedeweg aan projectontwikkelaar Frank van Woerden. Hij had toegezegd het eerste bouwdeel van het Dorpshart, aan de Oude Holleweg te zullen realiseren.

Bij de aanvang van de behandeling van het betreffende agendapunt merkte burgemeester Petra Doornenbal op dat de integriteit van ChristenUnie fractievoorzitter Sander van 't Foort niet in het geding was. Van 't Foort had zich hard gemaakt om de plannen van het college een andere wending te geven.

Samen met diverse bewoners, maar ook ondernemers en investeerders had de fractie een duidelijk andere visie. Het historische gemeentehuis en de bibliotheek wilde men behouden en daarnaast was men van mening dat het realiseren van een nieuw bouwdeel van het Dorpshart niet direct wenselijk was. Sommigen wilden namelijk ook het huidige plein en grasveld sparen, temeer omdat dit uitstekend geschikt was voor het organiseren van bijzondere activiteiten.

Mevrouw Eef Top, pleitte er namens de bewoners, voor om de nieuwbouw niet te realiseren, mede gelet op de beperking van het uitzicht van diverse bewoners in het al gerealiseerde appartementen- en winkelcomplex. Ook het behoud van het grasveld werd door haar bepleit.

Anton van Rinsum, één van de investeerders in het eerste bouwblok, wees erop dat men nu van plan is een nieuw appartementengebouw te realiseren, waarbij een aantal winkels die eerder gepland waren, verdwijnen, om plaats te maken voor het gemeentehuis, politiebureau en de bibliotheek. Dat leek hem geen goede zaak.

Henk Moesbergen pleitte opnieuw voor het behoud van het historische gemeentehuis en wees erop dat vanuit dat gebouw de strijd voor behoud van zelfstandigheid van de gemeente was gevoerd. Hij opperde dat uitbreiding van het gemeentehuis goed mogelijk was op de huidige locatie. Al eerder had hij voorgesteld dat ambtenaren die tijdelijk moesten verhuizen, dan wel gratis onderdak in zijn kantoorpand konden krijgen. Moesbergen: "Ik mis een dekkingsplan. Er valt niets meer te onderhandelen". Hij had grote twijfels rond de kostenberekeningen voor verbouwing van de nieuwbouw van het gemeentehuis." Als u het huidige gemeentehuis verbouwd bent u een bedrag kwijt van 1.400.00 euro inclusief btw. De gemeenschap heeft dan de bibliotheek en de grond in het Dorpshart , dat een totale waarde heeft van rond de 900.000 euro nog in hun bezit. De stichtingskosten op het Dorpshart bedragen 2.483.000 en die van de verbouwing van het huidige gemeentehuis 1.400.000 euro. De gemeenschap moet 1.000.000 euro extra ophoesten om te verhuizen. In het geval van uw voorbeeld kost de verbouwing van het gemeentehuis 1.900.000, dan is het voordeel altijd nog 500.000 euro. Kortom alle redenen om ons gemeentehuis te behouden en te gaan verbouwen.

Henk Schuurman: ,,Het roer is finaal omgegooid. Eerst denken we aan een groot winkelcentrum met stadsallure, maar die plannen zijn verdampt en omgeslagen in wilde plannen. Het historische gemeentehuis moet eraan geloven. Kennelijk doen nostalgie en sentiment niet ter zake. Volker Wessels wordt uitgekocht en dan maar een ´bruisend´ gemeentehuis, bibliotheek en tweede koffierestaurant. Het gemeentebestuur is de beroerdste niet en betaalt 242.000 euro om VWV definitief de deur te wijzen.

Straks moet dat Dorpsplein weer op de schop. Zien we een nog grotere aanpak, maar kan dat bestemmingsplantechnisch gezien wel? Er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt met verstrekkende gevolgen. Een zelfstandig gemeentehuis opgeven of aanpassen naar de normen van deze tijd; een gemeentehuis laten bouwen, en waar moet dat dan gebeuren; hoe gaan we het centrumplan voltooien? Willen we een groot plein behouden of willen we toch een kolos van vier verdiepingen aan de rotonde? Is het plan nu al niet geslaagd en kan het met een geringe toevoeging aan kwaliteit gaan winnen?

Allemaal vragen die niet overhaast moeten worden beantwoord. We hebben het bij ons Dorpshart over een van de beeldbepalende plekken in het dorp. Het zou een sfeervolle plek kunnen worden. ´The place to be´ in Renswoude. Er liggen kansen en uitdagingen waarover je niet in vijf weken moet willen beslissen, zonder bewoners om hun mening te vragen. Betrek je bewoners erbij, om mee te beslissen hoe je verder moet met het dorpscentrum".

Tot slot pleitte Schuurman voor het vormen van een commissie van wijze mannen en vrouwen met hart voor Renswoude.

Wethouder Hans van de Pol erkende dat het niet handig geweest was om in het kader van de garantstelling, die al voor de commissievergadering geregeld was, een bedrag van 200.000 euro over te maken de projectontwikkelaar. In de tweede ronde zei Van de Pol nadrukkelijk ,,sorry", nadat vanuit de raad vragen over de garantstelling waren gesteld.

Tijdens de raadsdiscussie werd duidelijk dat CDA en SGP het voorstel zouden steunen. CDA'er Gert van Beek stelde dat een financieel dekkingsplan nu nog niet nodig was en ging akkoord met het plan. Ook SGP fractievoorzitter Henk van de Schoor wees op het besluit rond het herprogrammeren van het Dorpshart, begin 2016. ,,Wij waren er voorstander van om de alternatieve invulling van bouwdeel 2 te onderzoeken. Er ligt nu een volwassen en financieel haalbaar plan ter bespreking over afronding Dorpshart gecombineerd met toekomstbestendig gemeentehuis". De SGP sprak van een versterking van het Dorpshart. Gewezen werd op de bouwbestemming van het grasveld en het prijskaartje dat op de grond zit. Van der Schoor: ,,In dit plan strijden verschillende belangen om voorrang. Dit plan lost niet alleen knelpunten op, maar, zoals al eerder gemeld, vergroot het de levendigheid". Het was VVD fractievoorzitter Peter Walraven die eerst nog twijfels uitte over de kwaliteit van de verrichte taxaties en aanvankelijk voorstelde om het plan aan te houden. Uiteindelijk gaf echter ook  de VVD zijn steun aan het voorstel.Sander van 't Foort van de ChristenUnie bleef bij zijn eerder ingenomen voorstel en was tegen. Ook Dorpsbelang Renswoude-fractievoorzitter Jan Stutvoet schaarde zich achter het standpunt van de ChristenUnie en was tegen. Dat betekende dat het voorstel was aangenomen.

advertentie
advertentie