´End Polio Now´-tulpen op rotonde

Nieuws

SCHERPENZEEL Ter gelegenheid van World Polio Day, dinsdag 24 oktober, en om aandacht te vragen voor de wereldwijde strijd tegen deze ziekte, ontving wethouder Margo van de Fliert van de Rotary Scherpenzeel Woudenberg 250 tulpenbollen, die geplant zullen worden op de rotonde bij De Breehoek.

Rotarians Wim Schimmel en Elske van de Fliert zijn enthousiast over de tulpenactie End Polio Now die ook bij veel andere lokale Rotaryclubs in Nederland werd gehouden. Cabaretier Jörgen Raymann bracht de actie dinsdag landelijk voor het voetlicht door End Polio Now tulpen te planten op de Keukenhof.

[VRIJ VAN POLIO] De actie End Polio Now is bedoeld om de wereld vrij te maken van de ziekte poliomyelitis. Een langlopend project, waarmee al in 1979 werd gestart door een Rotaryclub op de Filippijnen. Sindsdien is deze overgenomen door Rotary International en hebben de WHO, Unicef, CDC en de Bill & Melinda Gates Foundation zich hierbij aangesloten. Dat men in de loop der jaren veel vooruitgang heeft geboekt, blijkt uit de statistieken. Rond 1979 werden jaarlijks 350.000 kinderen door deze ziekte getroffen, die destijds in 125 landen voorkwam. In 2016 zijn er wereldwijd 37 nieuwe gevallen gemeld in 3 landen: Afghanistan, Pakistan en Nigeria. In 2017 stond de teller in september op 11 nieuwe gevallen in Afghanistan (6) en Pakistan (5). Deze vooruitgang is gerealiseerd door grootschalige vaccinatiecampagnes, waarmee inmiddels 2,5 miljard kinderen zijn beschermd. Hiervoor is sinds 1985 US$ 15 miljard beschikbaar gesteld door vele landen, organisaties en sponsoren; geld dat ook grotendeels is uitgegeven. Verwacht wordt dat binnen enkele jaren het doel, een wereld vrij van polio, daadwerkelijk zal worden bereikt. 

[FONDSWERVING] De End Polio Now- tulpen hebben in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de fondsenwerving voor de strijd tegen de ziekte. Rotary Nederland kocht in 2013, tijdens het benefietgala rond de tsunami die de Filippijnen trof, de naamrechten voor deze tulp. Het is dit jaar voor de vierde keer dat de Nederlandse Rotarians doosjes met End Polio Now-tulpenbollen aan de man brengen. Vorig jaar werden 14.000 doosjes met elk 25 tulpen verkocht wat, inclusief een verdubbeling door de Bill & Melinda Gates Foundation, een bedrag van ruim 40.000 euro opleverde voor de strijd tegen de polio.

Rotary is een serviceorganisatie met wereldwijd 1,2 miljoen leden. Het doel van de leden (mannen en vrouwen uit verschillende beroepsgroepen die zijn georganiseerd in lokale Rotaryclubs) is dienstverlenend te zijn naar de omgeving. Hun motto is 'Service Above Self'. Naast hulp aan allerlei lokale initiatieven zet de Rotary zich ook in voor internationale projecten, zoals waterputten voor Bertoua, Kameroen of de actie End Polio Now.

[KLEUR GEVEN] De End Polio Now- tulpen, die in het voorjaar van 2017 ook bloeiden in de plantperken voor het hoofdkantoor van Rotary in Evanston, USA gaan, dankzij de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg, straks zowel de rotonde voor De Breehoek in Scherpenzeel opfleuren als kleur geven aan het Beaufortpark in Woudenberg, waar burgemeester Titia Cnossen de gift in ontvangst nam.

advertentie