Over het ´je bent wat je doet-syndroom´

Nieuws

SCHERPENZEEL De rode loper lag uit bij de Breehoek op vrijdag 10 november. Alle Scherpenzeelse mantelzorgers waren er welkom voor een verwenochtend.

Mariska Bergstra van Steunpunt Scherpenzeel verwelkomde veertig deelnemers. Een ochtend met tijd voor henzelf, met workshops, zoals bonbons maken, bloemschikken en darten. Ook was er aandacht voor de zware taak die mantelzorgers hebben en dat het goed is om daar bij stil te staan.

[KLEIN GELUK] Constanja de Vries nam de aanwezigen mee in het leven van de mantelzorger en benoemde het 'je bent wat je doet-syndroom'. Iets waar veel mantelzorgers aan 'lijden'. Het boekje dat de deelnemers gratis mee naar huis kregen, gesponsord door vier lokale bedrijven, kan hierbij helpen. Het heet 'Klein geluk voor de mantelzorger'. Ook werd aandacht besteed aan het aanvragen van de zogeheten mantelzorgwaardering van de gemeente Scherpenzeel. Er bestaat ook een regeling voor huishoudelijke hulp aan mantelzorgers. Bij de gemeente is de mantelzorgwaardering nog aan te vragen tot 30 november.

[WEERBAARHEIDSTRAINING] De goodie-bags voor de deelnemers stonden al gereed op het podium. Vrolijkgekleurde tassen met daarin het eerder genoemde boek en tegoedbonnen, aangeboden door lokale ondernemers.

Wethouder Vreeswijk was aanwezig bij de aanvang van de verwenochtend. Hij prees het werk van de mantelzorgers. ,,Het is ontzettend belangrijk werk, waarbij het op zijn plaats is om hen in het zonnetje te zetten met deze ochtend. Ik vind het mooi om te zien dat ook lokale bedrijven een steentje bijdragen door voor de goodie-bag-producten aan te leveren of te sponsoren. Zo zie je dat in de Scherpenzeelse samenleving er veel warmte voor elkaar is".De aanwezige mantelzorgers kozen uit negen workshops er drie waar ze aan deel wilden nemen. Zo was er een workshop sjoelen, handmassage, een weerbaarheidstraining, bloemschikken en een schoonheidsbehandeling. Bloemschikken, een uil maken van hout en metaal en het bonbons maken waren populaire workshops vrijdagmorgen. Ook de massagestoel en de schoonheidsbehandeling waren in trek. Beweging is belangrijk, bleek bij de workshops sportief bewegen en darten. Tijdens de workshops was er volop gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

[NIEUWE ENERGIE] Ook liep Mariska Bergstra rond voor eventuele vragen. Sommige aanwezigen hadden wel het een en andere moeten regelen om aanwezig te kunnen zijn. Mantelzorg is meestal een fulltime aangelegenheid. Daarom is het fijn dat bijvoorbeeld hun partner naar de dagopvang van Norschoten kan of dat er iemand anders uit de familie even oppast. ,,Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om soms wat voor jezelf te doen als mantelzorger. Daar krijg je weer nieuwe energie van", vindt één van de aanwezigen. De verwenochtend werd afgesloten met een lunch, aangeboden door de Rotary Woudenberg-Scherpenzeel. Volgend jaar valt de dag van de Mantelzorg op zaterdag, voor Bergstra nog even de vraag of het dan op een andere dag gaat plaatsvinden. ,,Het is voor de mantelzorgers in het weekend soms lastiger om weg te kunnen". 

advertentie