Weer ongeval bij verraderlijk hek

Nieuws

SCHERPENZEEL Opnieuw heeft een fietser flinke verwondingen overgehouden door de fietspadversmalling op de Stationsweg ter hoogte van het informatiebord. De man is dezelfde dag geopereerd aan inwendige bloedingen. In de zomer van 2016 liep een andere fietser hier ook verwondingen op. Ook hebben omwonenden bij de gemeente aangegeven dat hier geregeld fietsers ten val komen.

De gemeente Scherpenzeel gaat binnenkort actie ondernemen om de situatie veiliger te maken op de betreffende plek. De ongevallen beschouwt zij echter als onoplettendheid van de betreffende personen. Door de hoeveelheid ongeluk(jes) daar, is er toch besloten om de situatie aan te passen. Wijkagent Fred Comans is niet op de hoogte van de ongevallen op de betreffende locatie. ,,Hier is waarschijnlijk geen assistentie van de politie bij geroepen".

[FIETSSTUUR IN BUIK] Het laatst bekende ongeval heeft voor Fred Spies uit Ede grote gevolgen. Hij fietst iedere dag de route van Ede naar Amersfoort, waar hij werkt. Op de bewuste vrijdag, 3 november, reed hij op het fietspad langs de Stationsweg ter hoogte van de rotonde. ,,Ik keek naar een vrachtwagen die mijn kant opkwam en het volgende moment werd ik gelanceerd door de stoeprand en raakte ik het hek en belandde met het fietsstuur in mijn buik op de grond.

Een overbuurvrouw kwam direct naar me toe. Zij gaf aan dat dit vaker gebeurde op dit specifieke punt. Bij haar dronk ik even een glas water. Het leek mee te vallen en ik wilde verder fietsen. De mevrouw die mij hielp, raadde dat af in verband met mogelijk inwendig letsel. Daarom haalde mijn vrouw mij op. Eenmaal thuis plaste ik bloed en werd opgenomen in het ziekenhuis. Dezelfde dag volgde een operatie. Inmiddels ben ik weer thuis, maar ik zal nogmaals geopereerd moeten worden. Het hekje dat haaks op het fietspad staat, precies waar het pad versmalt, zorgde mijns inziens voor het verergeren van mijn val". Spies heeft zich gemeld bij de gemeente met zijn ervaring.

[GOED ZICHTBAAR] De gemeente Scherpenzeel reageert op de ontstane situatie: ,, Er zijn geen registraties van ongevallen, maar we hebben vernomen dat met enige regelmatig fietsers tegen het hek aanfietsen (dat bij het plattegrondbord staat op de Stationsweg). Het hek is goed zichtbaar met grote rode en witte strepen, de trottoirband is wit en het staat ook nog bij een lantarenpaal. De praktijk is echter dat veel mensen niet goed opletten of met iets anders bezig zijn. Denk hierbij aan fietsend op de smartphone kijken of op de racefiets erg hard rijden. Dit bleek uit verklaringen van getuigen, maar ook uit brieven die de mensen zelf aan ons schreven. Feit blijft dat er steeds mensen tegenaan rijden en dat zij daar letsel aan over kunnen houden. Omdat er toch geregeld ongevallen gebeuren, gaan we de situatie aanpassen. Binnenkort wordt er groot asfaltonderhoud uitgevoerd en wordt het stukje asfalt bij het bord aangepast".

[DOOR DE LUCHT] Arnout Hasselaar uit Bennekom had in 2016 een vergelijkbare ervaring toen hij met de racefiets in aanraking kwam met het rood-witte hek. ,,Ik vloog letterlijk door de lucht. En ben zelfs door een ambulance meegenomen. Drie weken lang was ik niet zo mobiel en nog steeds heb ik de littekens van het ongeluk op mijn been staan", vertelt hij. Toen hij na het ongeval aanklopte bij de gemeente Scherpenzeel om zijn beklag te doen over de onlogische plek van het 'verraderlijke hekje' kreeg hij nul op het rekest. Vasthoudend als hij is, ging hij huis aan huis in de buurt van het hek en vroeg om handtekeningen van buurtbewoners om zijn zaak te onderbouwen.

Hasselaar is in november 2017 nog steeds bezig om bij de gemeente Scherpenzeel door te dringen wat het gevaar van deze opstelling betreft. Een bevriende verkeerskundige gaf bij Hasselaar destijds al aan dat dit inderdaad geen veilige situatie is.

advertentie