Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Nieuw gemeentehuis van de baan

Nieuws

RENSWOUDE De bouw van een nieuw gemeentehuis in het Dorpshart van Renswoude is van de baan. Evenmin gaat Bike Totaal Joop van Voorthuizen er een nieuwe fietsenwinkel vestigen.

Onderhandelingen tussen ondernemer Bert van Voorthuizen en ontwikkelaar Frank van Woerden zijn vastgelopen. De conclusie in het kasteeldorp? ,,We zijn terug bij af."

[JURIDISCH ONMOGELIJK] Dat gevoel beklijft na de ingelaste gemeenteraadsvergadering van vorige week. In eerste instantie was die vergadering belegd om de onderhandelingsvoorwaarden voor Van Voorthuizen en Van Woerden vast te stellen. Die liepen in de aanloop naar de vergadering echter op niets uit. De onderhandelingen liepen stuk, ruim voor de gestelde deadline van 1 december.

In dat geval zou het Dorpshart automatisch verder ontwikkeld worden met de bouw van een nieuw gemeentehuis en een bibliotheek. Dat is juridisch echter niet mogelijk, zo heeft het college van B&W echter geconstateerd. Aan het huidige contract tussen de gemeente en Van Woerden zitten te veel juridische haken en ogen. Zo blijkt uit een nadere verkenning dat de toevoeging van de bouw van een gemeentehuis een nieuwe aanbesteding noodzakelijk maakt. Dit mag niet één op één gegund worden aan Van Woerden. Dat 'avontuur' wil wethouder Hans van de Pol niet aangaan. ,,Wat we voor ogen hadden, gaat waarschijnlijk niet lukken."

[GEHANNES] Het leidde tot teleurstellende reacties in de raad. Leen van 't Foort (CDA) concludeerde dat Renswoude teruggezet wordt in de tijd door 'gehannes met de aanbestedingsproblematiek'. Ook Peter Walraven (VVD) en Jan Stutvoet (Dorpsbelang Renswoude) spraken hun teleurstelling uit. Raadsbreed was er wel waardering voor de Ondernemersvereniging Renswoude en Bert van Voorthuizen in het bijzonder. De raad vond dat hij zijn nek had uitgestoken.

Ondanks dat gegeven hangt de Renswoudse vlag er somber bij. Een oplossing voor de ambtenaren die al jaren werken in een te krap en verouderd gemeentehuis, is in een jaar tijd geen stap dichter bij gekomen. ,,We zijn een ervaring rijker, velen zijn ook een illusie armer", wist Henk van der Schoor (SGP). Hij probeerde de moed er maar in te houden door te stellen dat dit ook weer een nieuw begin kon zijn.

Wat de verdere ontwikkeling van het Dorpshart betreft, was het college met een voorstel gekomen om twee opties te onderzoeken. De gemeente heeft op dit moment een contract met Van Woerden over de ontwikkeling van het Dorpshart. Op die manier zou het Dorpshart alsnog commercieel afgerond kunnen worden. De andere optie was dat de gemeente zelf de ontwikkeling terugkoopt. Dat laatste is onwenselijk, zo lieten de raadsleden al doorschemeren. ,,Dat is geen taak voor de gemeente", verwoordde Stutvoet. De voorkeur van de raad ligt bij verdere ontwikkeling van het Dorpshart door Van Woerden. Deze opties worden de komende maanden verder onderzocht. CDA, SGP en Dorpsbelang Renswoude schaarden zich achter dat voorstel van het college. VVD en de ChristenUie vonden dat te snel gaan. Zij willen graag eerst duidelijkheid over de juridische aspecten van de kwestie. Ook daar gaat het college van B&W zich de komende maanden over buigen.

advertentie