Djenna voor behandeling naar Georgië

19 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Djenna Meerwijk vliegt 15 januari naar Georgië voor een behandeling met bacterio-fagen. Omdat deze behandeling niet wordt vergoed, haar moeder, Karin, een doneeractie gestart.

De achtjarige Djenna is in Nederland niet te behandelen voor haar resistentie tegen antibiotica. Ze heeft drieëeneenhalf jaar last van blaasontstekingen. Na vijfentwintig antibioticakuren reageert haar lichaam er niet meer op. Door de blaasontstekingen is de leerling uit groep 5 van de Glashorstschool vaak moe, bleek en heeft ze geregeld buikpijn.

NIET TOEGESTAAN Haar moeder Karin Meerwijk hoorde van een behandeling met bacterio-fagen, kort gezegd een virus dat ingebracht wordt en die de bacteriën waardoor Djenna ziek blijft, zouden laten ´ontploffen in steeds kleinere stukjes tot er niks meer over is´. Een behandeling die in Nederland niet toegestaan of vergoed wordt. Maar wel in Georgië. In dit land hebben ze inmiddels goede ervaringen met deze behandeling.

De uroloog van Djenna staat achter de behandeling, benadrukt Meerwijk. ,,Hij juicht dit toe". De buitenlandse behandeling wordt op dit moment echter nog niet vergoed door de zorgverzekering. Het bedrag dat de behandeling van twaalf dagen in Georgië kost, probeert de familie Meerwijk bij elkaar te krijgen via acties.

BACTERIO-FAGEN ,,Het kost rond de tienduizend euro om er met Djenna heen te gaan en haar te behandelen. Een bedrag dat wij als ouders niet zo kunnen ophoesten. We hebben het bedrag inmiddels bijna bij elkaar via de doneeractie. Wat over is, gaat naar een jongen van vijftien jaar die door dezelfde aandoening als Djenna, inmiddels zelfs een nierstoma nodig heeft. Hij heeft ook een doneeractie opgezet om geholpen te worden. Als hij tegen die tijd zijn benodigde bedrag al bij elkaar heeft, gaat het geld naar een algemeen fonds om bacterio-fagen in Nederland als reguliere behandeling te brengen", aldus haar moeder.

Er wordt geld ingezameld door leerlingen van Djenna's school, die lege flessen hebben ingeleverd, door het vakantieadres in Frankrijk waar de familie gekampeerd heeft, een weerbaarheidsworkshop waarvan de opbrengst voor Djenna's reis is.

AVONTUUR En op 10 januari is er een Kinderdisco waarbij een kinder-DJ muziek draait en een lokale supermarkt de versnaperingen sponsort. Karin Meerwijk is er stil van. ,,Het is zo bijzonder dat iedereen meeleeft met ons meisje". De reis zelf is wel iets waar Meerwijk tegen op ziet. ,,Ik vind vliegen eng. En ook Djenna vindt het spannend. Mijn man vliegt mee en gaat na enkele dagen terug voor onze andere drie kinderen. Ik blijf met Djenna in een appartement daar en iedere werkdag gaan we naar het ziekenhuis voor de Fagen-behandeling. Als het goed is, moeten we binnen drie dagen verbetering merken. De ervaringen van anderen die we horen, zijn erg goed. Het zou zo mooi zijn wanneer Djenna beter wordt en weer gewoon een kind van acht jaar kan zijn". Op www.doneeractie.nl/help-djenna-om-een-fagen-behandeling-te-starten/-5365 kan men doneren voor Djenna Meerwijk. Op Facebook is de reis te volgen op haar pagina 'Het bacteriofagen avontuur van Djenna'.

advertentie
advertentie