De passie van Wim Beelen: ‘Fré Cohen: strijdbaar tot het einde’

19 nov 2021, 06:12 Kunst
Janneke Hek
Wim Beelen: ,,Ik was enorm onder de indruk toen ik het werk van Fré Cohen voor het eerst onder ogen kreeg en begon het zelf te verzamelen.''
Wim Beelen: ,,Ik was enorm onder de indruk toen ik het werk van Fré Cohen voor het eerst onder ogen kreeg en begon het zelf te verzamelen.''

SCHERPENZEEL Wie binnenstapt bij Wim Beelen weet het gelijk. Hier woont een kunstliefhebber pur sang. Zijn grote passie is illustrator en grafisch vormgever Fré Cohen.

Wim Beelen, die in Scherpenzeel woont, heeft honderden werken van Fré Cohen. En op dit moment is er een grote tentoonstelling over Cohen, waar veel van Beelens stukken hangen.

Fré Cohen was een Joodse vrouw die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vele tekeningen en illustraties vervaardigde. Uiteindelijk werd ze in juni 1943 verraden op haar onderduikadres. Toen ze gearresteerd werd, verzocht ze om even naar het toilet te mogen. Hier nam ze medicatie in die haar in het ziekenhuis liet belanden, waar ze na enige dagen overleed, net geen veertig jaar oud ,,F..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.