‘Na de bomaanslag wist ik dat ik moest vluchten’

12 aug, 06:57 Kunst Henk van IJken
Nataliia Chubko met de schilderijen die ze in Renswoude heeft gemaakt van kasteel Renswoude en een man en vrouw met kind.
Nataliia Chubko met de schilderijen die ze in Renswoude heeft gemaakt van kasteel Renswoude en een man en vrouw met kind.

RENSWOUDE Nataliia Chubko en haar dochter Vlada verblijven sinds maart van dit jaar als vluchtelingen in Renswoude. In Oekraïne werkte ze als fysiotherapeut. Daarnaast maakte ze als kunstenares symbolische schilderijen op glas, dinerborden en schildersdoek, gaf masterclasses en exposeerde in de Oekraïense hoofdstad Kiev en in Washington. Totdat de oorlog uitbrak.

Nataliia Chubko (47) woonde tot een paar weken na de Russische inval met haar vijftienjarige dochter Vlada in Lutsk, een stad met meer dan tweehonderdduizend inwoners, met in het noorden de grens met Wit-Rusland (Belarus) en in het westen Polen. De afgelopen negen jaar, sinds de scheiding van haar man, zorgt ze alleen voor Vlada. ,,Alles was in Lutsk goed geregeld’’, vertelt ze in de woning in het buitengebied van Renswoude, waar ze bij de familie Van Garderen onderdak heeft gevonden. ,,Het is een stad met veel parken, de bus stopte elk half uur om de hoek. Ik woonde in de stad, maar wel vlak bij mijn ouders, die in een dorp negen kilometer verderop wonen.’’

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.