Hulp Oekraïense voor vluchtelingen: ‘wat is Renswoude toch een mooi dorp’

12 apr, 12:57 Maatschappelijk Janine Beijer
Vrijwilligers pakken hulpgoederen in voor Oekraïense vluchtelingen.
Vrijwilligers pakken hulpgoederen in voor Oekraïense vluchtelingen.

RENSWOUDE Een groot aantal Oekraïners heeft een plek in Renswoude gevonden. Achter de opvang van deze mensen zit een enorm team aan vrijwilligers. Burgemeester Petra Doornenbal spreekt van een uitzonderlijke situatie. ,,Het is ontzettend bijzonder dat een dorp zich zo inzet.” Het geeft de Renswoudenaren voldoening, ook vrijwilliger Jan Pronk: ,,Iemand kan niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.”

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vrijdag 8 april blijkt dat nergens in Nederland zoveel Oekraïense vluchtelingen geregistreerd zijn per aantal inwoners als in Renswoude. ,,Wat Renswoude voor elkaar gekregen heeft, is onvoorstelbaar”, zegt burgemeester Doornenbal vol trots. 

UIT HET NIKS Toen bekend werd dat er vluchtelingen zouden komen, heeft het dorp niet afgewacht.
,,Voordat Den Haag met duidelijkheid kwam, waren we al bezig. Er is een bijeenkomst gehouden met mogelijke vrijwilligers”, vertelt de burgemeester. ,,ruim zeventig kwamen er opdagen. Van allen zijn de talenten opgeschreven en ingedeeld op een passende plek. Dirk Verbeek stelde een hal beschikbaar en Wim van..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.