Tussen commissaris Berends en waarnemer Klein komt het niet meer goed

19 nov, 09:12 Rechtbank Fusie met Barneveld Margreet Hendriks
Commissaris Berends (midden) arriveert bij de rechtbank. Oud-waarnemer Klein was afwezig: hij heeft corona.
Commissaris Berends (midden) arriveert bij de rechtbank. Oud-waarnemer Klein was afwezig: hij heeft corona.

SCHERPENZEEL/ARNHEM De voorzieningenrechter deed donderdag nog geen uitspraak in de zaak die oud-waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel heeft aangespannen tegen Commissaris van de Koning John Berends over zijn ontslag. In een kleine twee uur durende zitting in de rechtbank in Arnhem kwamen beide partijen geen millimeter tot elkaar. Commissaris Berends blijft erbij dat hij Klein begin oktober op terechte gronden uit zijn ambt onthief.

Dat het gaat om een complexe zaak, werd al snel duidelijk. Want allereerst: was Berends wel bevoegd om de waarnemer in Scherpenzeel te ontslaan. En als dat al zo was, deed hij dat dan procedureel dan op de goede manier en deugde zijn motivatie? Had Klein zich inderdaad niet integer gedragen, zoals Berends beweert. Klein zelf was niet aanwezig bij de zitting; hij liep onlangs het coronavirus op. Hij werd vertegenwoordigd door advocaten van BVD uit Barneveld. Berends zelf was wel aanwezig.

De zaak startte met juridische discussies over het spoedeisende karakter van de zaak, of een waarnemend burgemeester kan worden beschouwd als een ambtenaar en er het ambtenarenrecht van toepassing is en of bepaalde gespreksverslagen al dan niet openbaar m..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.