Blik op tuinderij VosBeek
Blik op tuinderij VosBeek Dita van Beek

Tuinderij VosBeek zet zich in voor biologisch werken en streekgroenten. Een bijdrage aan biodiversiteit.

29 januari 2021 om 12:19 Lokaal Deel je nieuws

Sinds een jaar is Tuinderij VosBeek gevestigd in Scherpenzeel. In dit succesvolle eerste jaar ontvingen maar liefst  65 huishoudens 25 weken lang een kratje verse groenten. In 2021 gaan ze voor de 100 huishoudens. Zo zorgt de tuinderij voor nog minder voedselkilometers in onze regio!

Streekgroenten

Aan de Barneveldsestraat in Scherpenzeel, uit het zicht van de weg, ligt tuinderij VosBeek. Tuinderij VosBeek teelt op kleinschalige wijze biologische groenten. Deze groenten worden rechtstreeks aan consumenten verkocht in de vorm van oogstaandelen. Vanaf mei tot en met december wordt er wekelijks geoogst. Voor de oogstaandeelhouders worden kratjes gevuld met vier tot zes verschillende groenten. Deze kratjes worden naar de afhaalpunten in de regio gebracht, daar kunnen de oogstaandeelhouder hun kratje met groenten afhalen. Er is er ook een afhaalpunt in Woudenberg aan de Nico Bergstijnweg en een in Scherpenzeel op de tuinderij zelf.

Hoe leuk is het om wekelijks kraak verse groenten op te halen die ‘s morgens nog op het land stond?

Biodiversiteit

Zoals heel goed past binnen de speerpunten van de gemeente Scherpenzeel is op de tuinderij biodiversiteit het uitgangspunt. Zo is er naast de groenten die verbouwd worden ook plaats voor wilde planten en kruiden, leven er verschillende vogels in de bomen en struiken rondom de tuin en zie je in iedere schep aarde die je oppakt allerlei kleine beestjes kruipen. De bodem wordt zo min mogelijk bewerkt zodat het bodemleven ongestoord zijn werk kan doen en meehelpt aan een goede oogst.

Vrijwilligers

De tuinderij die wordt gerund door Quinten van Duin en Dita van Beek. Met de bijdrage van vrijwilligers is het mogelijk om de tuin goed te onderhouden. Iedere dag is er wel iets te wieden, te schoffelen, te planten of te zaaien. De vrijwilligers van VosBeek zijn mensen die graag buiten zijn, van aanpakken houden of hun hoofd eens ‘uit’ willen zetten en het fijn vinden om anderen te ontmoeten. Zeker nu veel mensen door corona gedwongen zijn om thuis te werken biedt het werken op de tuin een sociale en corona-veilige activiteit. Er is iedere week genoeg werk voor een paar uur, een dagdeel of een hele dag.

Wil je een keer zien hoe er wordt gewerkt op de tuin? Je bent welkom! Je vindt de tuinderij aan de Barneveldsestraat 11b direct naast de ingang van kwekerij Bakker.

Meer weten over de tuinderij, vrijwilligerswerk en of oogstaandelen? Kijk op www.tuinderijvosbeek.nl 

advertentie
advertentie