Afbeelding
Pixabay

De avondklok gaat vandaag in: alle regels op een rij

23 januari 2021 om 07:00 Corona

SCHERPENZEEL Lang was de avondklok de meest gevreesde coronamaatregel, maar vandaag is het zo ver. Van 21.00 uur in de avond tot 04.30 uur in de ochtend is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Dit zijn de regels op een rij. 

Charella Hulsbosch

De avondklok is ingevoerd om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Volgens de website van de Rijksoverheid is het noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. In het OMT-advies staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. Moet iedereen binnenblijven? Ja, maar er zijn een paar uitzonderingen op de avondklok.

CALAMITEIT Naar buiten gaan mag alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit. Ook als je dringend (medische) hulp nodig hebt, iemand in je omgeving dat nodig heeft of een dier zich in een noodsituatie bevindt, mag je naar buiten.

De hond uitlaten mag straks nog maar met één persoon

HOND De vele advertenties met ‘leenhonden’ zullen niemand zijn ontgaan. De hond uitlaten mag, maar uitsluitend als het dier is aangelijnd en je in je eentje wandelt.

WERK Hoewel we met z’n allen zoveel mogelijk thuiswerken, ontkomen we er niet aan dat sommige mensen ook na 21.00 uur voor hun werk de straat op moeten. Dat mag alleen met een werkgeversverklaring op zak, ingevuld door de werkgever. Een verplichting om een verklaring op zak te hebben geldt niet voor agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers. Hetzelfde geldt voor voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Werkgeversverklaring die nodig is om vanaf zaterdag na 21.00 uur de straat op te mogen voor je werk.

ANDERE UITZONDERINGEN Er zijn ook een paar niet-alledaagse uitzonderingen op de regel. Zo mag je naar buiten als je onderweg bent in verband met een uitvaart, of met een oproep van een rechter, officier van justitie of van een bezwaar- en beroepschriftencommissie. Ook voor examens of tentamens voor MBO, HBO en WO mag worden gereisd. Voor allemaal geldt dat je moet kunnen aantonen waarvoor je op pad bent. En ook als je reist naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland, of juist terugkeert uit het buitenland, heb je een geldige reden om op straat te zijn.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

advertentie
advertentie