Het melken van de kunstkoe was geen makkelijk karwei.
Het melken van de kunstkoe was geen makkelijk karwei. Adriaan Hosang

Leren bij de boer: Kunstkoe melken, stal vegen

Dieren

RENSWOUDE ,,Kijk dat is een stier", geeft een jongetje vol trots aan, en hij wijst op één van de drie jonge dieren in de stal. Hij heeft inderdaad gelijk.

Het nieuwe educatieplatform 'Leren bij de boer' liet scholieren op diverse plaatsen kennismaken met de activiteiten en werkzaamheden bij boerenbedrijven. Ook bij melkveehoudster Janet van Ginkel aan de Oude Holleweg kwamen vrijdagochtend scholieren van basisschool De Bron uit Veenendaal op bezoek. Leerlingen van groep 2 kwamen met leerkrachten en ouders een kijkje nemen in de boerderij.

[JONGE STIERTJES] Na het uitvoeren van allerlei opdrachten sprak leerkracht Mathilde Overeem van ,,een leuk project, mooi om te doen, door te kijken naar en werken met dieren''. Janet van Ginkel vertelde wat er op een boerderij te doen is. De hele dag en ook de hele week. Ze vertelde de kinderen over haar dagtaak. Hoe laat ze 's morgens begint, maar ook hoe zwaar een kalf is en hoe zwaar een koe wordt. Jonge stiertjes gaan na zo'n twee weken weg, dat vond niet iedereen leuk, zo bleek. Voordat de scholieren in groepjes zelf een kijkje op de boerderij namen, was er voor de liefhebbers een glaasje melk en een Koetjesreep. Voor vertrek kreeg iedereen ook nog een stuk kaas.

[STAPPENTELLER] Tijdens die rondleiding op het bedrijf werden er opdrachten uitgevoerd, moesten kinderen opschrijven wat ze bij de koe zagen, zoals oormerken, een halsband, stappenteller, wat voor soort voer er in een emmer zat. Het voeren van kalfjes, stro bijvullen in de stal, het melken van een kunstkoe, het geven van kuilgras aan kalfjes, het vegen in de stal, het kon allemaal. Sommige kinderen waren weg van de poesjes die door de stal renden.

Het voeren van de kalfjes.
De scholieren moesten ook opdrachten uitvoeren tijdens het boerderijbezoek.
Even in zo'n grote tractor zitten was ook besten heel leuk.
advertentie