In de Gelderse Vallei geldt een nieuw vervoersverbod van kippen en eieren na de uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Renswoude.
In de Gelderse Vallei geldt een nieuw vervoersverbod van kippen en eieren na de uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Renswoude. Gerwin van Luttikhuizen

Uitbraak vogelgriep in Renswoude; opnieuw ophokplicht en vervoersverbod in regio Barneveld

12 november 2023 om 02:23 Dieren

RENSWOUDE Op een leghennenbedrijf in Renswoude is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 65.000 kippen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Per direct geldt weer een ophokplicht en een vervoersverbod. Die raken pluimveebedrijven in onder meer Barneveld, Lunteren, Ederveen, Lunteren, Veenendaal, Scherpenzeel, Woudenberg en Leusden. Dat heeft het ministerie van Landbouw zaterdagavond bekendgemaakt.

De nieuwe uitbraak is de eerste sinds bijna vier maanden. In jul werd in Biddinghuizen voor het laatst een bedrijf geruimd. Begin deze maand besloot demissionair landbouwminister Adema de ophokplicht ook in de Gelderse Vallei als laatste regio te laten vervallen. Door de uitbraak in Renswoude zijn weer direct beperkende maatregelen van kracht.

Binnen de 1-kilometerzone van het bedrijf waar vogelgriep is geconstateerd, liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Binnen de 3-kilometerzone liggen 31 pluimveebedrijven. Al deze bedrijven worden de komende tien dagen door middel van bemonstering van de kadavers gevolgd. Dit wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Deze ‘kadavertonbemonstering’ wordt uitgevoerd in plaats van het preventief ruimen van bedrijven.

 In de 10-kilometerzone liggen 202 andere bedrijven met pluimvee, onder meer in Barneveld, Lunteren, Ederveen en Scherpenzeel. Voor alle bedrijven in de 10-kilometerzone geldt een vervoersverbod op vogels en eieren. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. 

De 10-kilometerzone rond het met vogelgriep getroffen bedrijf in Renswoude.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie