Mirabell Jaspers: ,,Met een diploma in de techniek kun je alle kanten op.''
Mirabell Jaspers: ,,Met een diploma in de techniek kun je alle kanten op.'' Pauw Media
Van onze partner

Mirabell geniet bij BTO van afwisseling en uitdaging in de techniek

Economie

BARNEVELD/SCHERPENZEEL Is techniek alleen iets voor jongens? Mirabell Jaspers (17) uit Scherpenzeel bewijst het tegendeel. Ze volgt lessen bij de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO), werkt drie dagen per week bij Boon Agrosystems en klust graag aan haar brommer.

,,Weet je wat ik het mooiste vind? Iedere dag is weer anders’’, zegt Mirabell met een glimlach over de combinatie van leren en werken. Op maandag en dinsdag ga ik naar het opleidingscentrum in Barneveld om praktijk- en theorielessen te volgen. Dat zijn twee dagen les van kwart over zeven tot kwart over vier en op woensdag, donderdag en vrijdag werk ik bij Boon Agrosystems in Barneveld, één van de lidbedrijven van de Barneveldse Techniek Opleiding.’’ Tijdens de lockdown werkt ze tijdelijk vijf dagen in de week.

DRIE DAGEN WERKEN Boon Agrosystems is gespecialiseerd in elektra en klimaatsystemen voor agrarische bedrijven. Een uitdagende werkplek voor Mirabell, die wordt opgeleid tot mechatronicus. Haar studierichting mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. ,,Ik ga mee op klus en doe wat er gedaan moet worden’’, zegt de nuchtere Mirabell over haar werk. De afwisseling spreekt haar het meest aan. ,,Iedere dag is anders doordat je steeds weer naar andere klanten gaat, verspreid door Nederland. De hele dag in dezelfde werkplaats werken is niets voor mij.’’ Bijkomend voordeel van haar BTO-opleiding is dat de Scherpenzeelse een vast inkomen heeft. ,,Bij mijn vorige opleiding moest ik schoolgeld betalen, nu levert mijn opleiding geld op.’’

COMPUTER Mirabell, die in haar vrije tijd graag aan haar Tomos brommer sleutelt, volgde tot vorig jaar een compleet andere opleiding. Op het Grafisch Lyceum in Utrecht werd ze opgeleid tot grafisch vormgever, maar kwamen de muren soms op haar af. ,,Ik zat dagenlang achter de computer en in een klaslokaal en kwam vaak thuis met het gevoel dat ik niets nuttigs had gedaan.’’

ENTHOUSIAST In oktober maakte Mirabell de overstap naar BTO, waar ze zich vanaf dag één op haar plek voelt. ,,In vergelijking met mijn vorige opleiding is BTO natuurlijk compleet anders, maar ik heb het hier erg goed naar mijn zin. De combinatie van werken en leren spreekt mij erg aan. Het is handig dat de dagen op het opleidingscentrum elkaar opvolgen, zodat je de tijd hebt om opdrachten af te maken.’’ Mensen die Mirabell niet kennen, zijn soms verbaasd over haar studiekeuze, maar vrienden en familie reageerden meteen enthousiast. ,,Ze zijn blij dat ik iets doe dat ik leuk vind.’’ Mirabell is vastbesloten om haar opleiding binnen de geplande drie jaar af te ronden. Een uitgestippeld carrièreplan heeft ze nog niet, maar de Scherpenzeelse kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. ,,Met een diploma in de techniek kun je alle kanten op.’’

‘De ideale combinatie van leren en werken’

De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) is in 2019 gestart als antwoord op het groeiende tekort aan technisch personeel en om het niveau van het techniekonderwijs naar een hoger plan te tillen. BTO-directeur Arjan Jager beantwoordt vandaag een aantal veelgestelde vragen.

Welke opleidingen kan ik volgen bij BTO?
De studierichtingen zijn metaaltechniek, installatietechniek, elektrotechniek en mechatronica.

Waarom wordt BTO een opleidingscentrum genoemd?
BTO is geen school, maar een bedrijf. Na jouw toelating teken je een contract bij BTO en ben je bij ons in dienst. Vanuit scholen het Hoornbeeck College en MBO-Amersfoort worden lespakketten gemaakt. Je volgt twee dagen per week theorie- en praktijklessen in ons opleidingscentrum in Barneveld en daarnaast werk je bij een lidbedrijf dat is aangesloten bij BTO. BTO is dus een opleidingscentrum waar talenten worden opgeleid voor een baan in de techniek.

Krijg ik salaris tijdens mijn opleiding?
Ja, dat is één van de punten waarin BTO zich onderscheidt van reguliere MBO-opleidingen. BTO betaalt de opleiding en zorgt voor leermiddelen, een laptop, gereedschappen en werkkleding. Daarnaast ontvang je salaris. De hoogte van je salaris is gebaseerd op de CAO kleinmetaal en je ontwikkeling. Zodra je de lesstof van een leerjaar hebt afgerond, stijgt je inkomen. De werkdagen bij het lidbedrijf en in ons opleidingscentrum worden doorbetaald.

Waar volg ik mijn opleiding?
Je volgt je complete opleiding bij BTO, locatie Barneveld. Je hoeft daarnaast dus niet naar een ROC.

Hoe lang duurt een dienstverband bij BTO?
Jouw aanpak en tempo bepalen jouw studietijd. Na het afronden van een opdracht start je met een nieuwe module. Hierdoor is het mogelijk om binnen anderhalf jaar een diploma op zak te hebben. Jouw dienstverband gaat in bij de start van de opleiding en eindigt bij de diploma-uitreiking. In de meeste gevallen wordt jouw dienstverband dan overgenomen door het lidbedrijf waar je werkzaam was tijdens de opleiding.

Welk diploma ontvang je na afronding van je opleiding?
Je ontvangt een erkend MBO-diploma op het niveau dat je tijdens de opleiding bij BTO hebt afgerond. Het diploma wordt uitgegeven door de school waarbij je bent ingeschreven en die jouw lespakket heeft verzorgd.

Hoe groot is de kans op een baan?
We geven geen baangarantie, maar omdat je drie dagen in de week aan de slag gaat bij een lidbedrijf is de kans erg groot dat je daar kunt blijven werken. Dit is ook de insteek van de BTO: samenwerken met techniekbedrijven in de Foodvalley om meer opgeleide vakmensen te krijgen.

Waar kan ik me aanmelden?
Schrijf je allereerst in via onze website www.btobarneveld.nl via de knop ‘inschrijven’. Zodra je inschrijving ontvangen is, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hier kijken we samen bij welke school je je gaat inschrijven. Dit kan het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort zijn. Zodra je inschrijving definitief is, krijg je een contract bij de BTO. Nieuwe techniektalenten kunnen ook gedurende het schooljaar instromen.

Livestreams
MBO Amersfoort (16 januari) en het Hoornbeeck College (19 januari) geven via livestreams voorlichting over BTO. Meer informatie via btobarneveld.nl/livesessies

Magazine
Vrijdag 22 januari verschijnt een magazine, boordevol informatie over BTO. Dit wordt verspreid in de regio Barneveld. Heeft u geen BTO-magazine ontvangen, vraag het dan op via www.btobarneveld.nl

Afbeelding
advertentie
advertentie