In actie tijdens de clubwedstrijd van PHDV Unitas.
In actie tijdens de clubwedstrijd van PHDV Unitas. Demi Ekkel

Uit de bek van de hond zien te blijven

14 oktober 2019 om 14:03 Evenementen

SCHERPENZEEL De teamwedstrijd van Politiehonddresseervereniging (PHDV) Unitas werd zaterdag gehouden op hun clubterrein aan de Renessersteeg 2. Naast de oefeningen van politiehonden maakte een roofvogelshow indruk.

Ondanks de regen waren er diverse teams vanuit het hele land aanwezig om met hun hond deel te nemen. Vorig jaar bestond Unitas zestig jaar, wat werd gevierd met een grote wedstrijd.

NET EVEN ANDERS ,,Dat smaakte naar meer. Daarom besloten we om ook dit jaar een wedstrijd te organiseren", vertelt Monique Goedhart van Unitas. De leden van de Scherpenzeelse club deden zelf niet mee. ,,We zijn al druk genoeg met de organisatie. Daarom laten we deze even aan ons voorbijgaan", lacht Martin van Viegen.

Unitas heeft op dit moment veertien leden en heeft in haar bestaan meer dan honderdvijftig honden afgeleverd aan politiekorpsen. De honden waarmee getraind wordt, zijn vooral Hollandse en Mechelse herders, vanwege hun leergierigheid. Zaterdag deed er ook een bouvier mee. ,,Het is leuk om één ander ras erbij te hebben. Die doet het toch net even anders. Vroeger zag je vaker bouviers bij politiehondenclubs".

AFLIGGEN Voedsel weigeren, afliggen, voorwerpen zoeken en een 'boef' aanhouden. De honden lieten het allemaal zien. 's Morgens was er weinig belangstelling van het publiek. De roofvogelshow tussen de middag bleek wel een publiekstrekker. En ook het middagprogramma, waarbij spectaculaire oefeningen plaatsvonden trok aanzienlijk meer mensen. ,,We hebben tienduizend programmaboekjes verspreid in Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. We hebben zoveel mogelijk mensen uitgenodigd om kennis te maken met deze sport", aldus Goedhart.

De jongste deelnemende hond was bijna twee jaar. ,,Heel veel eerder kun je ook niet met een wedstrijd meedoen. Voordat je hond zover is gaat er wel wat tijd overheen", licht Van Viegen toe. Er is ook een aantal deelnemers die met een hond van een mede-clublid meedoen. ,,Dan moet je altijd wel even kijken of de hond naar de plaatsvervanger wil luisteren. Dat komt behoorlijk precies". Ook tijdens trainingen hebben de honden het gelijk in de gaten als er een ander mee komt trainen.

JONGE HONDEN Op dit moment zijn er bij Unitas vooral jonge honden in training. ,,We verwachten dat we volgend jaar één hond kunnen afleveren, de rest is nog te jong. Daar zijn we als club druk mee. Je wilt je honden alles laten ervaren en overal in trainen voor ze voor de keuring bij de politie geschikt zijn".

Als de 'pakwerkers' verschijnen, worden begeleiders, honden en het publiek alert. Op de fiets, lopend en rennend moeten de 'pakwerkers' uit de bek van de hond zien te blijven. Het pak is zwaar en het zweet staat menig pakwerker op het voorhoofd. De gedrevenheid van de honden laat zich zien door het gespannen gespierde lijf dat wacht op het commando van zijn geleider. Als het 'verlossende woord' klinkt, gaan ze op volle toeren op hun doel af. Met bewonderende blikken en verbaasde uitroepen van het publiek als beloning.

Een politiehond in training brengt een 'boef' op.
advertentie
advertentie