Afbeelding
.

Liveblog uitslagenavond (afgesloten)

16 maart 2022 om 21:03 Gemeenteraadsverkiezingen

SCHERPENZEEL Welke partijen veroveren de meeste zetels? Wie vormen de nieuwe gemeenteraad? Volg hier live de ontwikkelingen rond de gemeenteraadsverkiezingen in Scherpenzeel. (Afgesloten)

23.30 uur De uitslagenavond wordt afgesloten met een debat tussen de lijsttrekkers onder leiding van burgemeester Wimar Jaeger. Lijsttrekker Chris van den Berg van het CDA zegt een goede campagne te hebben gevoerd en is blij met de zetelwinst, die volgens hem te maken heeft met het ontbreken van de ChristenUnie. De gewonnen zetel komt in handen van Niels Goes. Volgens Van den Berg heeft de SGP nu de sleutel in handen voor de coalitieonderhandelingen.

VVD-lijsttrekker Floris Valkenburg zegt ,,ongelooflijk trots’’ te zijn op de terugkeer van zijn partij in de raad met twee zetels. ,,Dat is geweldig, we zijn blij met het vertrouwen dat mensen in ons stellen.’’

Lijsttrekker Annet van Riel van PRO Scherpenzeel behield een zetel. Ook zij is trots op de uitslag. ,,Hiermee kunnen we het progressieve geluid in Scherpenzeel blijven laten horen.’’

bdu.bbvms.com/p/playout_autoplay/c/4714208.js

23.20 uur De SGP heeft er in vergelijking met vier jaar geleden zo’n 200 stemmen bijgekregen, goed voor een zetel erbij. Lijsttrekker Maarten Zwankhuizen reageerde daar ,,erg blij’’ op. ,,Het Zwarte Land 2 heeft kennelijk een minder goot rol gespeeld dan we vooraf vreesden’’, doelde hij op een stemoproep voor drie partijen die tegen de uitbreiding van het huidige bedrijventerrein zijn (CDA, VVD en PRO)  ,,Maar GBS en SGP zijn daar niet op afgerekend.’’

23.15 uur GBS is de grote winnaar van de verkiezingen. Lijsttrekker Henk Brons zegt daar ,,hartstikke blij’’ mee te zijn. ,,Ik had het vooraf gehoopt, maar niet verwacht. Wij dachten dat we stemmen kwijt zouden raken aan de VVD die nu weer meedoet. Maar dat viel mee. Hier zijn we heel tevreden mee ‘’ Brons noemt de verkiezingswinst ,,een beloning voor het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar.’’

23.06 uur De voorlopige zetelverdeling: GBS 5 (blijft gelijk); SGP (plus 1); CDA (plus 1); VVD (plus 2) PRO Scherpenzeel 1 (blijft gelijk). De opkomst was rond de 68 procent.

22.57 uur De totale uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is bekend: GBS heeft de verkiezingen gewonnen met 1895 stemmen.  De SGP volgt met 1391 stemmen. Derde partij is het CDA met 861 stemmen, op korte afstand gevolgd door de VVD met 829 stemmen. PRO Scherpenzeel haalde 436 stemmen. Wat deze uitslag voor de zetelverdeling betekent, moet nog worden gerekend.

22.50 uur Lijsttrekker Henk Brons van GBS blijft voorzichtig, en wil de complete uitslag afwachten, maar de eerste conclusie die getrokken kan worden op basis van de uitslagen tot nu toe, is dat GBS de grootste partij blijft en de SGP de tweede. Het CDA lijkt een opvallende sprong te maken als derde partij, mogelijk doordat de ChristenUnie niet meedoet. De VVD komt sterk terug in de raad en PRO blijft de kleinste partij.

22.40 uur Uitslag stembureau in De Breehoek: GBS 312; SGP 192; CDA 125; VVD 103en PRO Scherpenzeel 60 stemmen.

22.40 uur Uitslag stembureau in Philalethes: GBS 121; SGP 138; CDA 101; VVD 63 en PRO Scherpenzeel 23 stemmen.

22.31 uur De uitslagen van het eerste stembureau zijn binnen, van De Achthoek. Burgemeester Wimar Jaeger maakte ze bekend, live in de uitzending van Omroep Gelderland: GBS 199; SGP 162; CDA 101; VVD 92 en PRO Scherpenzeel 52 stemmen.

21.53 uur Er is een voorlopige uitslag bekendgemaakt van de eerste twee dagen tijdens de uitslagenavond in de Breehoek: GBS 571 stemmen; SGP 285 stemmen; CDA 258 stemmen; Pro 137 stemmen; VVD 241 stemmen.

21.50 uur Er wordt druk geteld, zie foto’s van Rinus van Denderen

21.25 uur In de eerste twee (extra) dagen zijn volgens de gemeente zo’n 1500 stemmen uitgebracht. De opkomst lastig in te schatten omdat je niet meer aan een bepaald stembureau bent gebonden. De Achthoek was vandaag voor de eerste keer stembureau, als vervanging voor het sluitende Boschzicht.

21.05 uur Het tellen van de stemmen is begonnen. Het tellen van de stemmen verloopt deze verkiezingen anders dan normaal, doordat er twee extra stemdagen zijn geweest. De maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen zijn vanochtend al geteld.

21.00 uur De zes Scherpenzeelse stembureaus zijn gesloten. Vanaf 22.00 uur wordt de uitslagenavond gehouden in De Breehoek. 

20.50 uur Over vijf minuten sluiten de stembussen. Er doen net als vier jaar geleden vijf partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Scherpenzeel. Anders dan vier jaar geleden doet de Christen Unie nu niet mee en de VVD, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ontbrak, doet daarentegen wel weer mee. Er zijn vanavond 13 zetels te verdelen. De zetelverdeling vier jaar geleden was: GBS 5, SGP 3, ChristenUnie 2, CDA 2, PRO Scherpenzeel 1.

Bron video: Rinus van Denderen

De lijsttrekkers.
De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Scherpenzeel.
Burgemeester Wimar Jaeger maakt de uitslagen bekend van het stembureau in De Achthoek.
De 'GBS-tafel'. Voorlopig is het met elkaar geduldig proberen af te wachten wat de uitslag wordt.
Afbeelding
Er wordt druk geteld
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het stembureau in De Achthoek.
advertentie
advertentie