Het interieur van de Hersteld Hervormde Gemeente van Scherpenzeel en Renswoude.
Het interieur van de Hersteld Hervormde Gemeente van Scherpenzeel en Renswoude. HHG

Hersteld Hervormde Kerk adviseert ‘minder bezoekers’, maar noemt geen aantallen

10 oktober 2020 om 10:47 hartenziel

SCHERPENZEEL (ANP) Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten “substantieel” te verlagen. Verder moet er een ,,hernieuwde bezinning” komen “op de wijze en frequentie van de samenzang”. Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies.

In Scherpenzeel behoort de Alfa en Omegakerk aan de Pluimenweg tot Hersteld Hervormde Kerk. Het advies werd vrijdagavond bekendgemaakt op de website van de kerkgemeenschap. Met substantieel bedoelt het landelijk bureau ,,een forse, grote stap”, licht scriba Diepenbroek de aanbeveling toe.

SUBSTANTIEEL ,,Het bezoekersaantal verlagen van 600 naar bijvoorbeeld 590, dat kan niet substantieel genoemd worden. Tegelijk hebben we geen absolute aantallen willen noemen. Het maakt natuurlijk ook uit hoe het kerkgebouw in de betreffende gemeente eruit ziet, hoeveel mogelijkheden er zijn om afstand te houden.”

Voor wat betreft het zingen, wordt ook ,,afschaling” geadviseerd, zegt Diepenbroek. ,,Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je ingetogen zingt, minder vaak per dienst zingt of vraagt of alleen kinderen onder de twaalf zingen.” Volgens Diepenbroek kunnen kerken ,,de plaatselijke ontwikkeling van het coronavirus” meenemen in de gradatie van de maatregelen. ,,Wat meer als je in een donkerrode regio zit.”

GROOT DILEMMA De aanbevelingen volgen op overleg met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken). Gesproken werd over over het oplopende aantal coronabesmettingen en de vraag of kerkdiensten met veel mensen dan wel wenselijk zijn.

Afgelopen weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend was geworden dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst meerdere diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. ,,De kritiek op de gemeente van Staphorst raakt ons diep”, aldus de Hersteld Hervormde Kerk. ,,Dat wat te goeder trouw en rechtmatig gedaan werd, werd met massieve kritiek overladen”, luidt het in de verklaring op de website.

Dat kort erna werd afgesproken dat kerkdiensten beperkt moeten blijven tot maximaal dertig personen, plaatst de kerk ,,voor een groot dilemma. Wij hebben de overheid te gehoorzamen, maar zijn ook van mening dat het advies haastig en onder druk van de publieke opinie genomen is.”

De aanbevelingen gelden ,,vooralsnog in de maand oktober”, aldus het kerkbureau in de verklaring.

advertentie
advertentie