Vakdocente Nyncke de Vries geeft een gastles aan leerlingen van de Korenmaat.
Vakdocente Nyncke de Vries geeft een gastles aan leerlingen van de Korenmaat. Janneke Hek

'Muziek heeft goede invloed op hersenen'

20 februari 2019 om 06:29 lokaal

SCHERPENZEEL De afgelopen zes weken hebben de leerlingen van de groepen 5 en 6 van de Dorpsbeuk, de Korenmaat en de Glashorst kennis kunnen maken met muziek. In samenwerking met muziekvereniging Caecilia kregen de kinderen eerst twee lessen in slagwerk, vervolgens twee lessen op de saxofoon en de laatste lessen stonden in het teken van onder meer de trompet. Tijdens de kennismakingslessen spat het enthousiasme er al vanaf.

In basisschool De Korenmaat wordt druk geoefend in de gymzaal. De banken staan in een halve cirkel en hierop zitten jongens en meisjes met een blaasinstrument in hun hand. Soms nog wat lacherig, maar de motivatie is er. Irma de Leeuw en Ria Vos van muziekvereniging Caecilia helpen hier en daar een handje tijdens de kennismaking van schoolkinderen met de trompet, bugel en cornet. ,,Mag mijn pink hier?", ,,Moet ik nou hard of zacht blazen?". De vragen zijn niet van de lucht. Er wordt aangewezen waar alle vingers op de ventielen moeten staan. En dan mag voorzichtig de eerste noot gespeeld worden.

Vakdocenten zoals Nyncke de Vries zijn aangetrokken door Caecilia om de kinderen les te geven. Alle kennismakingslessen zijn op basis van het liedje I Feel Good van James Brown. ,,Dit stukje herkenning elke keer helpt de kinderen bij het eigen maken van de muzieknoten en het instrument", vertelt De Leeuw. Wanneer de docente het liedje opzet via haar telefoon, gaan de scholieren los. Op aangeven van De Vries wordt al aardig vakkundig meegespeeld en meestal op het goede moment. De muzieknoten liggen geprint op de grond en met haar voet wijst De Vries bij wanneer welke noot gespeeld moet worden.

Op dit moment kunnen de leerlingen zich opgeven voor de vervolglessen per instrument, die na schooltijd in groepsverband aangeboden worden. De kinderen kunnen een keuze maken uit het instrument dat hem of haar het meest aanspreekt. Ook de leerlingen uit de groepen 7 en 8 zijn van harte welkom om zich aan te melden. De lessen beginnen direct na de voorjaarsvakantie en gaan door tot de meivakantie. Na de meivakantie worden alle groepjes samengevoegd en kunnen de orkestrepetities beginnen met als einddoel het eerste optreden van het scholenorkest van Scherpenzeel tijdens het concert op 21 juni op de Korenmaat.

De opzet van het scholenorkest is om kinderen kennis te laten maken met muziek. Muziekonderwijs is op de meeste basisscholen geen gemeengoed meer en dat vinden ze bij muziekvereniging Caecilia erg jammer. ,,Muziek heeft een goede invloed op de hersenen. Ik heb weleens gehoord dat een kind dat zwak was in rekenen na drie jaar muziekles een stuk beter presteerde op rekengebied", betoogt Ria Vos. Ook bevordert muziek(les) de concentratie en werkt het verbindend. ,,Samen muziek maken, daar word je blij en slim van."

Naast vakdocente De Vries, zijn ook Jenita Veurink voor saxofoonlessen en Pieter Senden voor slagwerk aangetrokken. Inmiddels hebben zich al vijfentwintig kinderen aangemeld voor het orkest. Slagwerk is populair zo blijkt uit de aanmeldingen, maar ook de andere instrumenten zijn in trek. Aanmelden voor het orkest kan nog tot donderdag 21 februari door te mailen naar scholenorkestscherpenzeel@gmail.com onder vermelding van naam, groep en school van het kind en welk instrument de voorkeur heeft.

advertentie
advertentie