Afbeelding
Koen van Weel

Scherpenzeelse basisschool De Glashorst scoort 8,5 op eindtoets

19 februari 2019 om 15:42 lokaal

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE De Scherpenzeelse basisschool De Glashorst heeft een 8,5 gescoord op de eindtoets voor leerlingen van groep acht. Daarmee zit de protestants christelijke school in de landelijk top. Het cijfer is gebaseerd op de resultaten van de eindtoetsen van groepachters in de afgelopen drie jaar.

De redactie van RTL Nieuws heeft de eindtoetsresultaten van ruim 6.100 basisscholen geanalyseerd en vergeleken. Het Nederlands gemiddelde is een 7. ,,Dit is een beloning voor het keiharde werken van de leerkrachten van onze school. En dat met heel veel arbeidsvreugde. Een beloning ook voor onze visie op onderwijs’’, reageert schooldirecteur Jan Bos op de 8,5 voor zijn school. ,,We hebben dus niet alleen een schitterend schoolgebouw maar er wordt ook nog eens uitstekend onderwijs gegeven.’’

Na De Glashorst volgen in Scherpenzeel de Wittenberg-school (6,9) en De Korenmaat (6,7). De Dorpsbeuk scoort een 7,1. In Renswoude scoorde De Borgwal boven het landelijke gemiddelde (7,1) en zat De Stifthorst er net onder (6,5).

De scores van de scholen worden afgeleid van de eindtoets, vroeger nog cito-toets geheten, waarbij de cijfers worden geleverd door de Onderwijsinspectie. Deze scores worden naast die van vergelijkbare scholen en naast de scores van eerdere jaren gelegd. In de scores is met behulp van een bepaalde vergelijkingsmethode rekening gehouden met achterstanden van leerlingen. Op sommige scholen komen leerlingen al binnen met een achterstand, terwijl andere scholen juist vooral kinderen van hoogopgeleide ouders hebben. Daarom is bijvoorbeeld de achtergrond en het opleidingsniveau van de ouders ook meegewogen. De eindtoets is vooral van belang voor leerlingen, ouders en scholen om per leerling een indicatie te krijgen van het te verwachten niveau op de middelbare school. Een slechte score betekent volgens RTL Nieuws niet meteen dat het onderwijs op een school niet goed is, maar dat mogelijk prioriteiten niet per se op het halen van hoge scores liggen.

advertentie
advertentie