Henk Brons: ,,De meeste overlast zich voor in de aanloop naar Oud en Nieuw.''
Henk Brons: ,,De meeste overlast zich voor in de aanloop naar Oud en Nieuw.'' Margreet Hendriks

Inwoners mogen meepraten over vuurwerk

16 april 2019 om 16:12 lokaal

SCHERPENZEEL De jaarwisseling is nog ver weg, maar de jaarlijks terugkerende overlast van vuurwerk was vorige week voor de lokale politiek al een stevig onderwerp van gesprek. De vaststelling van de nieuwe APV was voor de SGP aanleiding om het college te vragen om te kijken naar concrete maatregelen om vuurwerkoverlast te bestrijden en hierover in de raad en met inwoners te discussiëren.

,,We hebben niet de illusie dat we op korte termijn een vuurwerkvrij Scherpenzeel kunnen bereiken'', lichtte SGP-voorman Maarten Zwankhuizen zijn motie toe. ,,Maar er is inmiddels wel sprake van een groeiend maatschappelijk draagvlak voor het verminderen van de overlast van vuurwerk. Of men het nu als schadelijk ervaart voor dieren, milieu en mensen of gewoon zonde vindt van het geld, feit is dat er een scala aan argumenten is waarom het gebruik van vuurwerk ter discussie staat.'' Zwankhuizen verzocht het college om een notitie op te stellen waarin concrete, mogelijke maatregelen worden beschreven ter vermindering van vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling en in de aanloop daar naar toe. Deze notitie zou voor 1 oktober van dit jaar aan de raad moeten worden aangeboden.

GEZAMENLIJK OPRUIMEN De motie van Zwankhuizen kon direct rekenen op steun van PRO Scherpenzeel. Willem Schuur zei het belangrijk te vinden om goed na te denken over de verhouding plezier-overlast bij deze traditie. Daarbij refereerde hij ook aan het jaarlijks aantal oogletsels ten gevolge van vuurwerk en de problemen die hulpverleners ervaren rond de jaarwisseling.

Marieke van de Beek (CU) zei sympathie te hebben voor de achterliggende gedachte van de motie, maar twijfelde of een discussie over concrete maatregelen thuishoort bij de gemeenteraad. Het wakkerde bij haar de vrees aan voor allerlei regels en verboden die niet te handhaven zijn. Van de Beek vond dat er beter gekeken kon worden naar wat inwoners gemeenschappelijk kunnen ondernemen tegen vuurwerkoverlast, zoals het gezamenlijk opruimen van de straat.

De fractie van het CDA wilde de motie van de SGP wel steunen, maar voorman Peter Klaassen tekende daarbij wel aan dat de haalbaarheid en handhaafbaarheid van maatregelen wel een belangrijk onderdeel van de notitie moeten zijn.

GOEDE TIJDEN GBS-fractievoorzitter Henk Brons daarentegen beoordeelde de motie als overbodig. ,,We hoeven naar aanleiding van de APV geen notitie te maken, maar moeten handelen'', aldus Brons die constateerde dat de meeste overlast zich voordoet in de aanloop naar Oud en Nieuw. ,,In die periode wordt namelijk veel illegaal vuurwerk afgestoken, simpelweg omdat het gewone vuurwerk dan nog niet verkrijgbaar is. Dit moet worden tegengegaan door te handhaven. Dat betekent ook op de goede tijden rondrijden'', aldus Brons die ook een vuurwerkverbod of door de gemeente aangewezen vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling op voorhand niet ziet zitten. ,,Als dit een eigen initiatief van inwoners van een wijk of gebouw is, prima. Daaraan kunnen we als gemeente meewerken. Maar we moeten geen acties bedenken die we niet kunnen waarmaken.'' Brons pleitte ervoor om ferm te handhaven in de aanloop naar de laatste avond van het jaar en mensen die vuurwerk willen afsteken op de toegestane tijden daarvan gewoon te laten genieten.''

SAMENSPRAAK Burgemeester Harry de Vries liet weten dat het college best bereid is om in de geest van de motie met een soort uitvoeringsplannetje te komen. Daarin zijn volgens het college twee aspecten belangrijk, namelijk: samenspraak met de inwoners en de handhaafbaarheid van maatregelen. De Vries zegde verder toe om het tegengaan van de vuurwerkoverlast in de aanloop naar de jaarwisseling nog eens nadrukkelijk aan de orde te stellen in een overleg met de politie en de boa's. Om een maatschappelijke discussie over het tegengaan van vuurwerkoverlast op gang te brengen, besloot de CU alsnog de motie van de SGP te steunen. Deze werd vervolgens door de raad aangenomen met alleen de stemmen van GBS tegen.

Vuurwerk
Afbeelding
advertentie
advertentie