Koningsspelen bij de Wittenbergschool.
Koningsspelen bij de Wittenbergschool. Janneke Hek

Zaklopen, blikgooien, kruiwagenrace

29 april 2019 om 16:30 lokaal

SCHERPENZEEL De Wittenbergschool hield vrijdag 26 april de koningsspelen. De andere drie basisscholen van het dorp hebben ze al eerder gehouden in verband met hun langere vakantie.

Het schoolplein en de gymzaal in de Breehoek waren het toneel voor allerlei spelletjes. De dag begon met het zingen bij de vlag op het schoolplein.

Traditiegetrouw zongen kinderen en ouders van de school om 9.00 uur onder meer het Wilhelmus en 'In een blauw geruite kiel'. Sommige kinderen zongen uit volle borst mee, anderen hielden het bij een binnensmonds deuntje. Alle kinderen ontvingen een oranje zonneklep en velen waren in bijpassende kleuren gekleed. Een enkeling met een rood-wit-blauw vlaggetje op de wangen. Directeur Arno Bronkhorst verwees in zijn openingswoord naar de verjaardag van de koning. Ook noemde hij het dienen van de 'hemelse Koning'.

KNUFFELS GOOIEN Hierna vertrokken sommige leerlingen op de fiets naar de Breehoek voor hun spellenparcours. De jongere kinderen haalden binnen een spelletjeskaart op en begonnen aan de reeks van meer dan dertig spelonderdelen rond de school. Ieder spel werd afgetekend door een ouder, leerkracht of medeleerling die bij het spel stond als begeleider.

Zaklopen, blikwerpen, vier op een rij, met een aardappel op een lepel een parcours lopen, kruiwagenrace, verkleedspel en papieren vissen vangen. Kinderen uit groep 7 en 8 begeleidden de groepjes met jongere kinderen. ,,Kom jongens, we gaan naar het volgende spel. Loop nu even mee", klonk het soms lichtelijk gefrustreerd uit de mond van 10- en 11-jarigen. De kleuters vermaakten zich met het gooien van knuffels door een korfbaldoel en het snoephappen was ook populair. Ouderwetse spellen als zaklopen en blikgooien zijn blijkbaar van alle tijden, want er werd volop gelachen tijdens deze activiteiten. Wanneer de schoolbel klonk, stond er binnen drinken en wat lekkers klaar voor de kinderen. Ook voor de ouders die kwamen kijken bij hun kroost, stond er koffie en thee.

VAKANTIEWEEK In de Breehoek sportten groep 5 en 6 volop. Diverse teamspelletjes werden groepsdoorbrekend gespeeld. Zo ontstonden er teams vanuit verschillende klassen om samenwerking en sportiviteit te bevorderen.

De onderbouw was om 12.00 uur klaar met de koningsspelen en kon gaan genieten van een week vakantie. De bovenbouw lunchte op school en ging vervolgens verder met het programma. Zo versierden groep 5-leerlingen hun fiets. Crêpepapier, blikjes, pvc-buizen en andere versieringen werden ingezet voor een optimale koningsdagfiets. En groep 7 en 8 vertrokken op hun beurt naar de Breehoek voor een spelmiddag. Volleybal, korfbal en andere groepsspellen zorgden voor een fanatieke vrijdagmiddag. En om 15.15 uur klonk ook voor de bovenbouw het startsein voor hun meivakantie.

De Wittenbergschool heeft in mei één week vakantie en heeft na Pinksteren nog vier dagen vrij. Iedere school is vrij om de vakantiedagen zelf in te delen voor hun leerlingen.

advertentie
advertentie