Afbeelding
Gemeente Scherpenzeel

Eerste schop in de grond voor glasvezel in Scherpenzeel

8 oktober 2020 om 18:52 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Wethouder Gerard van Deelen zette donderdagochtend de eerste ‘schop’ in de grond voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Scherpenzeel. Dat deed hij aan de Eikenlaan samen met aannemer Bam Infra Telecom en directeur Piet Grootenboer van DELTA Fiber Netwerk. Daarmee ging de aanleg van het glasvezelnetwerk in Scherpenzeel definitief van start. 

Voordat de wethouder plaatsnam in een compacte graafmachine om de aanleg officieel te starten, tekende hij eerst met Grootenboer een convenant met daarin de afspraken tussen de gemeente en het bedrijf over de aanleg. ,,Het belang van een goede internetverbinding is recent, door de coronacrisis, nog voelbaarder geworden. Voor werk, onderwijs en de zorg zijn we voor een groot deel afhankelijk van het internet. Geweldig dat DELTA Fiber Netwerk zo snel na de campagne kan starten met de aanleg en Scherpenzeelse abonnees straks zijn aangesloten op het netwerk”, aldus Van Deelen.  

DELTA Fiber Netwerk, dat al in elf provincies in Nederland een glasvezelnetwerk heeft liggen, gaat in Scherpenzeel langs ruim 3.800 adressen glasvezel aanleggen. Nog niet alle adressen hebben een abonnement. ,,Tot op het laatst bleef het spannend”, aldus Grootenboer, ,,maar nu gaat de glasvezel echt de grond in. Dat is een hele klus. Het gaat om een groot aantal aansluitingen die we snel en veilig willen aanleggen. Goede samenwerking met de gemeente en andere partijen is dan natuurlijk van groot belang.”


De aanleg van het glasvezelnetwerk in Scherpenzeel wordt uitgevoerd door aannemer BAM Infra Telecom. In totaal wordt ongeveer 70 kilometer gegraven. Volgende week starten de graafploegen aan de Eikenlaan. De graafploeg graaft een sleuf in de berm en legt daar de buizen in. Vervolgens blaast een andere ploeg de flinterdunne glasvezels door de buis naar de woningen.  Wanneer de graafploeg aan de slag gaat in een straat, ontvangen alle bewoners van tevoren een zogenoemde ‘graafbrief’ van de aannemer.

De aannemer gaat sinds begin oktober bij aangemelde bewoners langs de deur voor de woningschouw. Het bedrijf kijkt dan samen met de aangemelde bewoners waar de aansluiting in huis komt. Als de kabel eenmaal is aangelegd, komt de aannemer nogmaals langs om de aansluiting in huis te maken. Naar verwachting plaatst BAM de eerste huisaansluiting in maart 2021.

Via de postcodecheck op gavoorglasvezel.nl kunnen bewoners de status, en binnenkort ook de verwachte oplevermaand, van hun adres bekijken.

advertentie
advertentie